nieuws

Stationsgebied Leiden krijgt De Geus

Architectuur

Op de hoek van het Stationsplein en de Stationsweg in Leiden, op de plek van het huidige YNS-pand start naar verwachting in het eerste kwartaal van 2019 de bouw van “De Geus”. In het gebouw komen een grote bioscoop met meerdere zalen, winkels, horeca, woningen, ruimte voor congressen en parkeren. Het ontwerp is van OZ architecten die samen met ontwikkelaar Ontwikkelaar Sustay de door de gemeente uitgeschreven prijsvraag won.

Stationsgebied Leiden krijgt De Geus

In het ontwerp van OZ architecten verbergt een constant ritme van kolommen de constructie-elementen in een verder zeer open en transparante gevel, die het programma aan het plein toont en uitnodigend tot interactie. De convenience store, waar food en beleving voorop staan, sluit aan bij het concept van De Geus. Het stedenbouwkundig plan voorziet ook in de mogelijkheden om het programma te ontwikkelen, het gebied zal veranderen van transitie- naar verblijfsgebied. Het gebouw krijgt een transparante plint in de schaal van de binnenstad en een woontoren die de entrée van het centrum markeert.

De Geus in Leiden door OZ Architecten

De woontoren gaat kleine, duurzame en betaalbare huurwoningen bevatten. Het beantwoordt daarmee aan de vraag naar betaalbare (starters)woningen op deze locatie.

De Geus in Leiden door OZ Architecten

Het Stationsgebied in Leiden is een drukbezocht gebied dat dagelijks meer dan 70.000 bezoekers heeft. De huidige inrichting sluit niet aan op de kansen die dit belangrijke knooppunt van Leiden biedt. Om deze reden voert de gemeente Leiden regie op de herontwikkeling van het Stationsgebied die moet zorgen voor de verbinding tussen de relatief kleine schaal van de historische binnenstad en de grotere schaal van de nieuwe ontwikkelingen rondom het station.

De Geus in Leiden door OZ Architecten

De ontwikkelende partij bestaat naast Sustay uit Bioscopen Leiden, OZ Architecten,  Jumbo, een particuliere belegger en ABT adviseurs. Fakton begeleidde de prijsvraag in een zogenaamd ‘verkoop in dialoog’-proces.

Reageer op dit artikel