nieuws

Prof.dr.ir. Gerard van Zeijl overleden

Architectuur

Ons bereikte gisteren het bericht dat de emeritus hoogleraar prof.dr.ir. Gerard van Zeijl is overleden. Vijfendertig jaar is prof.dr.ir. Gerard van Zeijl werkzaam geweest aan de TU/e. Eerst als docent en universitair docent en later als hoogleraar Architectuurgeschiedenis en Theorie.

Prof.dr.ir. Gerard van Zeijl overleden
prof.dr.ir. Gerard van Zeijl in 2005. Foto: Bart van Overbeeke

Op de site van de TU/e schrijven prof.ir. Elphi Nelissen, decaan, prof.dipl.-Ing. Christian Rapp, voorzitter unit AUDE en prof.dr. Bernard Colenbrander, hoogleraar architectuurgeschiedenis en -theorie een warme herinnering aan de hoogleraar uit “Gerard blijft in onze herinnering als een leermeester met een eigenzinnig charisma, die menigeen stimuleerde tot intellectueel avontuur.”

In 2005 hield Cursor, het Universiteitsblad van de TU/e, een interview met Gerard van Zeijl. Waarin hij zegt “Passie is geen blinde bewonderin, maar intrige. Het is een zoektocht naar kritische scharnierpunten in de historische ontwikkeling van de architectuur.” Tijdens zijn periode aan de TU/e heeft Van Zeijl ook les gegeven aan hbo-studenten Bouwkunde. Het was volgens hem een uitdaging hen les te geven en ander lesmateriaal te ontwikkelen dan dat wat aan de faculteit Bouwkunde gebruikt werd. “Ik heb altijd al een hang gehad naar de praktische kant van het lesgeven die in het hbo gehanteerd wordt. Je verschaft een student geen kennis door die simpelweg over hem of haar uit te storten, maar wel door ideeën aan te reiken om verder over na te denken en een eigen mening over te vormen.”

Van Zeijl heeft ook een architectenbureau opgericht, waarvan zijn eigen huis in Geldrop een resultaat vormt. Het huis is in 2000 gebouwd. Het kwam er overigens niet zonder slag of stoot. “Het is altijd ontzettend moeilijk om bij gemeentes iets voor elkaar te krijgen. Alles moet binnen het bestemmingsplan passen. De intrige is hier hoe je binnen die strikte regelgeving toch het concept architectuur zichtbaar maakt. In mijn intreerede noem ik dat ‘een spel met de regels’.”

Lees hier het hele interview

 

 

 

Reageer op dit artikel