nieuws

Woning met big data

Architectuur

Op basis van big data die huizensite Funda ter beschikking heeft gesteld, hebben de architecten Jeroen Atteveld en Dingeman Deijs een woonhuis ontworpen. De woning is optimaal afgestemd op de gemiddelde eisen van Funda-gebruikers.

Woning met big data
Funda Woning

Bij het ontwerp hebben de architecten het droomhuis van de Funda-gebruikers (een kasteel) gematcht met het huis dat veruit het vaakst wordt gekocht (het rijtjeshuis). Dat heeft geleid tot wat de ontwerpers een rijtjeskasteel noemen. Opdrachtgever Funda heeft aan dit rijtjeskasteel zoals een ontwikkelaar betaamt, zijn eigen naam gegeven: het Fundahuis.

BIG Data

BIG Data3

Het huis is aan de voorzijde gesloten, voor optimale privacy. De achterzijde is open, met openslaande deuren over de hoogte van twee etages. Alle functies als opbergen, koken, baden en slapen, liggen in een dikke wand rondom de ruime centrale woonkamer. Typerend voor het kasteel zijn de torenkamer met glazen dak en de bedstedekamer.

BigData1

BIG Data3

BigData2

In de woonkamer bevindt zich een nis die kan worden gebruikt om je ontspannen, te werken of een loge te huisvesten. Bovenin het huis ligt de zogenoemde doorzonzolder met grote ramen in plafond en vloer, waardoor licht in de woonkamer valt. Het huis is klimaatneutraal, wordt verwarmd met een houtpelletkachel en krijgt een verkoopprijs van 200.000 euro. Of en wanneer het wordt gebouwd, kunnen de architecten nog niet aangeven.

BIGData4

BIGData5

Jeroen Atteveld en Dingeman Deijs zijn door Funda geselecteerd op basis van een prijsvraag, waarbij het ontwerpen van een woning op basis van big data centraal stond.

Huizensite Funda

Op de huizensite Funda worden de huizen jaarlijks 1 miljard keer bekeken. Het vaakst worden de te koop staande woningen van bekende Nederlanders bezocht. Toen het gerucht ging dat tieneridool Justin Bieber het penthouse aan Dam 3 in Amsterdam zou kopen, trok dat veel bekijks.

Serieuze zoekers binnen Funda kijken het vaakst naar grondgebonden woningen, op afstand gevolgd door appartementen. Het populairst zijn vrijstaande woningen, gevolgd door tussenwoningen en 2-onder-1-kapwoningen en hoekwoningen. Tussenwoningen worden echter het meest gekocht.

Het meest gezochte woonoppervlak ligt tussen 100 en 125 m2. Deze categorie worden ook het vaakst gekocht. Het aantal kamers ligt volgens de zoekopdrachten op 5 à 6 vijf kamers. De meeste zoekers richten hun vizier op huizen met een verkoopprijs tussen 175.00 en 250.000 euro.
BIGData6

Reageer op dit artikel