nieuws

Gratis special: Het beste van de Architect 2016

Architectuur

In de jaargang van 2016 heeft ‘de Architect’ een reeks projecten gepubliceerd die antwoord bieden op de vraag van een opdrachtgever maar ook inspelen op maatschappelijke vragen. Ofschoon uiteenlopend in schaal en setting, spelen alle projecten in op hun context. Een rondje langs de meest gelezen artikelen, van een museum tot een kleine aanbouw bij een woning, en van een kliniek tot een naoorlogse woonwijk. Hieronder een overzicht van de inhoud.

Gratis special: Het beste van de Architect 2016

Klik hier voor de gratis special Het beste van de Architect 2016

Gratis special - Het beste van de Architect 2016 1
Nationaal Waterliniemuseum Fort bij Vechten. Foto: Bas Princen

Nieuwe Hollandse Waterlinie afgedrukt in beton: Nationaal Waterliniemuseum Fort bij Vechten in Bunnik door Studio Anne Holtrop – auteur: Bas Kegge. Feb 2016, 56-63
Op Fort Vechten bij Bunnik is een expositiegebouw gerealiseerd, waarin de unieke geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op tastbare wijze aan het publiek wordt gepresenteerd. Het ingegraven gebouw, geheel uit gegoten beton vervaardigd, is het tweede permanente project van Studio Anne Holtrop. Bas Kegge neemt de proef op de som.

Gratis special - Het beste van de Architect 2016 2
Foto: Hufon+Crow

Centraal station Arnhem door UNStudio – auteur: Willem Wopereis. Apr 2016, 52-69
In Arnhem opende eind 2015 de nieuwe stationshal, een indrukwekkend sluitstuk van een bijna twintig jaar durend ontwerpproces door UNStudio. Het gefaseerd gerealiseerde masterplan dateert uit 1996 en omvat naast een stationshal ook de complete, gestapelde herinrichting van het stationsgebied. Aan de basis hiervan liggen een proces van ‘deep planning’ en een analyse van alle bewegingen, resulterend in een gestroomlijnd ontwerp. Willem Wopereis bespreekt het proces en het ontwerp.

Gratis special - Het beste van de Architect 2016 2
Uitgerekt huis in Rijswijk door Ruud Visser Architecten. Foto René de Wit

Kleine projecten: verbouwen in plaats van verhuizen – auteur: Pieter Graaff. Mei 2016, 28-38
Kleine transformatieprojecten voor particuliere opdrachtgevers zijn geen ondankbare bijzaak meer. Voor architecten ligt bij deze opgave de uitdaging in het bemiddelen tussen veranderende behoeften en aanwezige karakteristieken. Dit sleutelen aan het bestaande materiaal gebeurt meestal binnen een samenspel van actoren en belangen. Naast de fysieke context is sprake van een sociale context, waarin over smaak heel goed valt te twisten. Pieter Graaff laat zien hoe architecten en opdrachtgevers hiermee omgaan.

Gratis special - Het beste van de Architect 2016 2
Radboudumc, afdeling Psychiatrie, Nijmegen. Foto Matthijs Borghgraef

Menselijke schaal in zorgontwerp: Radboudumc, afdeling Psychiatrie, Nijmegen – auteur: Harm Tilman. Sept 2016, 32-37
De in 1991 geopende kliniek van de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc voldeed na 25 jaar niet meer aan de nieuwste inzichten op het gebied van klinisch psychiatrische patiëntenzorg. Op basis van de principes van de ‘healing environment’ maakte een team van architecten, managers en adviseurs een ontwerp waarin sfeer en beleving een belangrijke plaats innemen. Harm Tilman onderzoekt hoe dit gebouw tot stand kwam en wat de rol van architectuur in dit proces is geweest.

Gratis special - Het beste van de Architect 2016 7
Wielewaal in Rotterdam door KAW. Foto Sebastian van Damme

Naoorlogse ontwerpmodellen revisited: herwaardering van ruimtelijke kenmerken – auteur: Alijd van Doorn, Okt 2016, 34-39
Naoorlogse woonwijken roepen associaties op met repeterende bouwblokken, armoedig materiaalgebruik en verwaarloosd groen. Bovendien zijn ze het toneel van leegstands- en leefbaarheidsproblematiek. Al sinds de jaren negentig wordt gezocht naar een effectieve aanpak om deze wijken te herstructureren. Tot nu toe is weinig waarde gehecht aan het behoud van de ruimtelijke kenmerken uit de naoorlogse periode. Alijd van Doorn interviewt architecten die juist pleiten voor een herwaardering van de wijkopzet en de architectonische ontwerpoplossingen uit de naoorlogse periode.

Klik hier voor de gratis special Het beste van de Architect 2016

Reageer op dit artikel