nieuws

Archiprix, en dan? – Anneloes de Koff

Architectuur

Afgestudeerd, genomineerd voor de Archiprix, en dan? Verder studeren, waarom niet. Anneloes de Koff rondde in januari 2016 haar architectuurstudie af aan de TU Delft, maar besloot door te studeren aan de AA in Londen. Ondertussen werkt ze verder aan haar afstudeerproject, waarmee ze de prijsvraag Home Away From Home won. Druk? Ja, klopt. Maar wel leuk.

Archiprix, en dan? – Anneloes de Koff

Door Vita Teunissen

‘Het was het enige wat ik kon en wilde,’ zegt Anneloes de Koff (24) als ik haar vraag waarom ze in 2010 besloot Bouwkunde te studeren. Haar ambitieuze kant koos voor Delft, ‘omdat je daar echt wordt gepusht’ – door het niveau, de docenten en de sfeer. En nu mag ze Londen een jaar lang haar thuis noemen. Aan de Architectural Association School of Architecture (AA School) volgt ze het postgraduate programma SED (Sustainable Environmental Design), een specialisatie gericht op energieneutraal bouwen. Vanuit Engeland werkt ze verder aan het project waar ze op afstudeerde, A Home for the Displaced. Haar nieuwe kijk op asielzoekerscentra maakte haar tot een van de winnaars van de Open Oproep van de Rijksbouwmeester Floris Alkemade voor het ontwikkelen van nieuwe huisvestingsoplossingen voor asielzoekers en andere woningzoekenden.

AZC’s in een ander licht
‘Toen ik startte met het ontwerpen voor asielzoekers en statushouders begon het vluchtelingendebat op grote schaal pas net.’ De AZC’s die Anneloes benaderde voor onderzoek wilden vaak niet meewerken. ‘Het probleem werd nog niet erkend en ze zeiden dat ik beter een ander project kon zoeken.’ Ook haar persoonlijke omgeving vond haar keuze opmerkelijk. ‘Ontwerpen aan een vluchtelingenopvang, dat is toch geen architectuur?’

Archiprix, en dan - Anneloes de Koff 1
Impressie van de Van Gendthallen als AZC, een gezicht op de publieke straat die dwars door het centrum loopt

Maar in het voorjaar van 2015 werd de ‘vluchtelingencrisis’ een internationaal debat en bleek het onderzoek van Anneloes wel degelijk noodzakelijk. Ze bezocht verschillende AZC’s en sprak met hun bewoners over wat een opvangcentrum zou kunnen zijn. Van hen leerde ze dat een AZC niet een cultuurloos niemandsland moet zijn, maar als een ruimtelijke transitiefase. Hier zweven asielzoekers en vluchtelingen tussen hun eigen cultuur en de cultuur van het ontvangstland. Ze worden geacht zich aan te passen, maar zijn tegelijkertijd afgesloten van hun omgeving.

Anneloes stelt voor de leegstaande Van Gendthallen in hartje Amsterdam te transformeren tot tijdelijke huisvesting. Belangrijk is dat de woningsstructuur flexibel is, waardoor nieuwe bewoners het formaat en de indeling aan hun eigen wensen kunnen aanpassen. De constructie en materialisatie moet ruimte laten voor persoonlijke en culturele keuzes en aanpassingen. De middelste van de vijf parallelle hallen wordt openbaar toegankelijk, hier kunnen de bewoners van de AZC hun zelfgemaakte producten aan bezoekers verkopen en in contact komen met andere culturen. Eigenheid én ontmoeting.

Archiprix, en dan - Anneloes de Koff 2
De kamers in het AZC hebben verschillende indelingsmogelijkheden

Home Away From Home
In de dagen na haar succesvolle afstudeerpresentatie timmert Anneloes haar inzending voor Home Away from Home in elkaar. Het doel van de Open Oproep van de Rijksbouwmeester was om creatieve ideeën te werven voor (tijdelijke) huisvesting van asielzoekers en andere woningzoekenden. Samen met haar docent Pieter Stoutjesdijk ontwikkelde ze het flexibele systeem ‘ComfortCity – De Tussenruimte’, dat werd verkozen tot een van de winnaars. Het duo mocht het concept presenteren tijdens de Dutch Design Week en zoekt nu naar geïnteresseerde ontwikkelaars.

Archiprix, en dan - Anneloes de Koff 3
Anneloes’ inzending voor Home Away From Home in Eindhoven voor de Dutch Design Week 2016

En de toekomst
Waar de afgestudeerde architect zichzelf over 20 jaar graag ziet blijkt een lastige vraag, want ook Anneloes kan hier niet direct antwoord op geven. Ze is ambitieus en zou graag zelfstandig werken, maar ze is ook realistisch en ziet in dat ze nog een lange weg moet afleggen. Misschien stuurt ze haar portfolio binnenkort naar een aantal grote bureaus, om te zien ‘wat ze waard is’. Door haar afstudeerproject weet ze aan welk type opdracht ze graag werkt: ontwerpen vanuit de mens aan lastige opdrachten met veel restricties en contradicties. Voorlopig kan Anneloes haar ideeën kwijt in de wereld van de flexibele vluchtelingenhuisvesting. Op de dag na onze afspraak heeft ze een ontmoeting met een geïnteresseerde woningcorporatie. ‘Eerst maar eens kijken wat daar uit komt!’

Reageer op dit artikel