nieuws

Winnaar Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal 2016 bekend

Architectuur

De Zuiderkerkprijs 2016 is gewonnen door de architect M3H Architecten en ontwikkelaar de Alliantie van De Smaragd. De Geurt Brinkgreve Bokaal is dit jaar gegaan naar de ontwikkelaar Europe Hotels | Private Collection en Office Winhov van W Bank.

Winnaar Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal 2016 bekend

Zuiderkerkprijs 2016 naar De Smaragd

De onafhankelijke jury van de Zuiderkerkprijs 2016, dit jaar bestaande uit Isaäc Kalisvaart (voorzitter), Furkan Köse en Merel Pit, heeft De Smaragd aangewezen als het beste woningbouwproject in Amsterdam van 2016. De algemene criteria die de jury bij de beoordeling hanteerde zijn: architectuur, stedenbouw, materialisatie, programma en duurzaamheid.

De Smaragd wint Zuiderkerkprijs 2016 

Uit het juryrapport: “De Smaragd is volgens de jury een voorbeeldproject van hoe te bouwen aan de stad. De Alliantie heeft middenin de opkomende Indische buurt geïnvesteerd in een bouwblok van hoge architectonische kwaliteit met 102 woningen. De mooiste plekken zijn toebedeeld aan de 30 sociale huurwoningen die bijzonder ruim zijn opgezet en profiteren van de unieke plek aan de groene binnentuin en het vrije uitzicht op een speeltuintje. De rest van het blok bestaat uit 22 vrije sector huurwoningen en 50 koopwoningen, waardoor het bijdraagt aan de diversiteit in de wijk. Er is niet overdreven gerefereerd aan de bouwstijl van de Amsterdamse School, maar er wordt met gepaste afstand subtiel naar verwezen. Het gebouw voelt rijk aan door de vele details en slimme materiaalcombinaties, van bijvoorbeeld baksteen en betonplaat, die samen een harmonisch geheel vormen. Het optimistisch lichtgekleurde gebouw is een visitekaartje voor de buurt wanneer je onder het spoorviaduct uitkomt.

Deze bijzondere locatie gaf M3H Architecten tevens een bouwfysische uitdaging vanwege de geluidsbelasting. Dit is onder andere slim opgelost door een serre aan de gevel te plaatsen die tegelijkertijd als geluidsbuffer en buitenruimte dient. De Smaragd is een aanwinst voor de hele wijk door een ontzettend lastige plek aan de spoordijk een gezicht en een bestemming te geven. Het is een stoer gebouw dat op alle fronten vakmanschap toont.”

W Bank wint geurt brinkgreve bokaal 2016

Geurt Brinkgreve Bokaal 2016: W Bank

De onafhankelijke jury van de Geurt Brinkgreve Bokaal, dit jaar bestaande uit Susan Lammers (voorzitter), Sander Nelissen en Yteke Spoelstra, heeft besloten dat W Bank als beste uit de bus kwam. De algemene criteria voor de Geurt Brinkgreve Bokaal zijn: creativiteit van de transformatie, behoud van erfgoedwaarden van het gebouw, samenwerking met de gebruiker en buurt, duurzaamheid en passend bij het gedachtengoed van Geurt Brinkgreve.

Ook de jury van de Geurt Brinkgreve Bokaal was unaniem in haar waardering van zowel de herbestemming als de kwaliteit van het opdrachtgeverschap.

Uit het juryrapport: “Bewondering en waardering heeft de jury voor de hoge kwaliteit van de restauratie met veel aandacht voor details en reconstructies met oorspronkelijke materialen. Het ooit chique rijke interieur met veel marmer en een hoog glas-in-lood koepeldak, is hersteld in oude luister. De hotelfunctie past indrukwekkend goed binnen het stramien van het bankgebouw en sluit naadloos aan bij het karakter van de voormalige bank. De ontvangsthal, nu restaurant, een keramische plaquette bij de entree, bankkluisjes en zware kluisdeuren dragen bij aan het historische bewustzijn. Waardering heeft de jury ook voor de nieuw ingepaste luchtbrug die de 66 suites in het gebouw ontsluit. Van toegevoegde waarde voor de stad is de openbare winkelvloer op de begane grond, die als een bijzonder podium voor nog niet gearriveerde Nederlandse mode- en designontwerpers is ingericht.”

 

Reageer op dit artikel