nieuws

Tender vrijhaven Reykjavik naar team Felixx – jvantspijker

Architectuur

De Rotterdamse bureaus Felixx en jvantspijker i.s.m. Orri Steinarsson hebben de internationale tender in Gufunes, Reykjavik gewonnen. De opgave betrof een strategische herontwikkeling van een circa 140 hectare groot gebied aan de rand van de stad. Het winnende voorstel zet in op de transformatie van het gebied -met markante industriële gebouwen langs de kustlijn en een groen recreatielandschap landinwaarts- tot een vrijhaven voor stedelijke pioniers.

Tender vrijhaven Reykjavik naar team Felixx – jvantspijker

De ontwikkeling van het gebied moet de groei en het toerisme in de binnenstad van Reykjavik in betere banen leiden. Gufunes wordt hiermee de ongepolijste vrijhaven voor starters, stadspioniers en creatieve bedrijven die elders in de stad niet langer gehuisvest kunnen worden. Het enorme gebied wordt geherstructureerd tot een samenhangend geheel. De zone rond de bestaande industriegebouwen wordt verdicht tot een nieuw stedelijk centrum. Het open groene gebied wordt een multifunctioneel recreatielandschap voor evenementen en grootschalige outdoor activiteiten.

 Tender vrijhaven Reykjavik naar team Felixx - jvantspijker
Bestaande situatie

De ruimtelijke strategie schept condities voor een gefaseerde transformatie, die in staat is om te anticiperen op verschillende ontwikkelsnelheden. Een eenvoudig grid structureert het industriële gebied, een netwerk van paden en wegen het recreatielandschap. Dit raamwerk koppelt het bebouwde en open gebied en legt de noodzakelijke verbindingen met de stedelijke omgeving en de kust. Het raamwerk borgt de algemene ruimtelijke kwaliteit en werking van het gebied. Het definieert kaders en schept condities voor de herontwikkeling van bestaand erfgoed en de toevoeging van nieuwe bebouwing.

 Tender vrijhaven Reykjavik naar team Felixx - jvantspijker
Definitieve fase

 Tender vrijhaven Reykjavik naar team Felixx - jvantspijker
Definitieve fase axometrie

 Tender vrijhaven Reykjavik naar team Felixx - jvantspijker
Concept

Cruciaal is de voorgestelde nieuwe waterbusdienst, die zorgt voor milieuvriendelijk vervoer van forenzen en toeristen tussen Gufunes en het centrum van Reykjavik. Het hart van Gufunes is dan ook de vernieuwde aanlegsteiger. Daaromheen wordt de eerste fase van de herontwikkeling gestimuleerd door de transformatie van een loods tot filmstudio, van de bekende filmregisseur Baltasar Kormákur. Daarbij komen kleinschalige bedrijven, bars, restaurants, een hotel, woningen en recreatieprogramma. Samen zetten deze nieuwe functies Gufunes op de kaart als een nieuwe bestemming in Reykjavik.

 Schema - Tender vrijhaven Reykjavik naar team Felixx - jvantspijker 

Reageer op dit artikel