nieuws

Rozenburcht en Timmerhuis winnaars Rotterdamse Architectuurprijs 2016

Architectuur

De winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs 2016 zijn multifunctioneel sportcentrum de Rozenburcht van Koen van Velsen en het Timmerhuis van OMA. Onder leiding van Winy Maas koos de vakjury voor de Rozenburcht, dat een nieuwe entree vormt naar het dorp Rozenburg. Het publiek kon stemmen op elf projecten en koos voor het Timmerhuis.

Rozenburcht en Timmerhuis winnaars Rotterdamse Architectuurprijs 2016
fotograaf Frank Hanswijk

Bij het bezoek aan de Rozenburcht was de jury overdonderd door de kwaliteit van dit project: “De Rozenburcht vormt het bewijs dat architectuur een feest kan zijn. In al zijn aspecten straalt dit gebouw kwaliteit, aandacht en vakmanschap uit. Het is tot in het laatste detail liefdevol ontworpen en gemaakt”. De Rozenburcht biedt faciliteiten op het gebied van sport en verenigingsleven.

Publieksprijs
In de maand november kon iedereen een stem uitbrengen op een shortlist van elf projecten. Dit leverde een top-op drie waaruit veel waardering blijkt voor het vernieuwen van bestaande gebouwen
1. Timmerhuis door OMA
2. Station Rotterdam Bergweg door JagerJanssen Architects en Jasper de Haan
3. Kantine Walhalla door Van Schagen architecten

Rozenburcht en Timmerhuis winnaars Rotterdamse Architectuurprijs 2016
fotograaf Frank Hanswijk

Volwassen stad
Volgens het persbericht van de gemeente prijst de vakjury Rotterdam als dynamische, volwassen stad die zich blijft vernieuwen. Het is duidelijk dat de stad completer wordt met een hoogwaardig en breed woonaanbod, bruisende straten, waar ruimte is voor initiatieven van nieuwe stadmakers en goede architectuur voor de gemeenschap.

Rotterdam Architectuurprijs
De Rotterdam Architectuurprijs is een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam. De prijs is in het leven geroepen om het architectuurklimaat in Rotterdam verder te stimuleren en de kwaliteit van de stad te verbeteren.

Reageer op dit artikel