nieuws

Render Ster van de Week – Waterwerk

Architectuur

Laten we eerlijk zijn: elke architect houdt van mooie renderings. Los van alles wat kan en mag, tonen renderings ons hoe de wereld er idealiter uitziet. Meestal bevolkt met jonge blije mensen en designmeubels, bijna altijd badend in het zonlicht. Wat je er ook van vindt, renderen is een kunst. Elke vrijdag tonen we je de mooiste rendering van de week.

Render Ster van de Week – Waterwerk

Deze week kozen wij voor de runner-up van de tender Sluishuis Amsterdam. De combinatie Vorm/Beis met BIG/Barcode is geselecteerd als winnaar. Als runner-up koos de jury voor het plan Waterwerk van het geformeerde team bestaande uit Synchroon, Lingotto, J.P. van Eesteren, Neutelings Riedijk Architecten, West 8, Arup en IGG. Monteflore en Floatbase zijn verantwoordelijk voor het waterprogramma.  

 Waterwerk_Neutelings Riedijk Architecten_Render Ster van de Week Perspectief vanaf Zeeburgereiland

 Waterwerk - Neutelings Riedijk Architecten - Render Ster van de Week
Perspectief vanaf Haringsbuisdijk

Waterwerk is een machtig bouwwerk, dat als een kloek blok in het water staat. Het wordt met een brug ontsloten vanaf de Haringbuisdijk. Eenmaal binnen wordt het hart  gevormd door een binnenhaven. Het klassieke stedelijke bouwblok is als het ware ‘binnenstebuiten’ gekeerd, met openbaar toegankelijke kades rond de binnenhaven, waar bewoners en bezoekers samenkomen als in een stedelijk dorp. De appartementen in de vier zijden van het carré, ontsloten via een beschutte colonnade, kennen een dubbele oriëntatie: aan de ene kant wonen met een blik op het ruige water van het IJmeer en aan de andere kant op de beschutte binnenzijde van het blok.

 Waterwerk Amsterdam Neutelings Riedijk Architecten WAX Architectural Visualizations - Render Ster van de Week
Doorsnede

 Waterwerk Amsterdam Neutelings Riedijk Architecten WAX Architectural Visualizations - Render Ster van de Week
Perspectief colonnade en tuinen

Waterwerk is een krachtig volume dat de onverzettelijkheid ademt van een bouwwerk dat er altijd al leek te staan en nooit meer weggaat. Maar ook een bouwwerk dat beschutting biedt, met een vriendelijke binnenwereld waar de gebruiker centraal staat en waar het plezierig toeven is. In het materiaalgebruik van de gevels is een helder onderscheid gemaakt tussen de ruwe, door weer en wind geteisterde, buitenzijde en de besloten binnenwereld met een intieme haven en publieke functies.

De runner-up kent een omvang van circa 46.000 m2 en bestaat uit 278 energieneutrale appartementen, circa 5.500 m2 commerciële en gemeenschappelijke ruimten waaronder een hotel, horeca en flexibele werkplekken, zo’n 250 ondergrondse parkeerplaatsen en een hoogwaardig waterprogramma met plek voor 36 varende woonschepen.

Reageer op dit artikel