nieuws

Nieuw ontwerp Holocaust Namenmonument

Architectuur

Meer dan 100.000 namen op bakstenen muren vormen de basis van het nieuwe ontwerp voor het Holocaust Namenmonument Nederland. De muren in het nieuwe ontwerp van Daniel Libeskind dragen vier spiegelende objecten die staan voor “In herinnering aan” in het Hebreeuws. Het nieuwe ontwerp is gemaakt voor een nieuwe locatie aan de Weesperstraat.

Nieuw ontwerp Holocaust Namenmonument

Afgelopen vrijdag presenteerde het Nederlandse Auschwitz Comité het nieuwe ontwerp: “Als bezoekers de gedenkplaats binnenkomen treden zij een labyrint van gangen tegemoet met aan beide zijden twee meter hoge bakstenen muren die de boodschap ‘In herinnering aan’ dragen. Op elk van de 102.000 stenen wordt een naam, geboortedatum en de leeftijd bij overlijden gegraveerd, zodanig dat de namen van de slachtoffers aanraakbaar zijn. De muren met namen dragen vier objecten van spiegelend roestvrijstaal.”

Nieuw ontwerp Holocaust Namenmonument

Daniel Libeskind

Daniel Libeskind maakte eerder een ontwerp voor een monument in het Wertheimpark. Na bezwaar van omwonenden werd een nieuwe plek gezocht. Specifiek hiervoor heeft hij een nieuw ontwerp gemaakt. “Als een kind van overlevenden van de Holocaust, was het voor mij enorm belangrijk om een bijdrage te leveren aan dit betekenisvolle project. Ik hoop dat het monument voor de inwoners van Nederland en daarbuiten een gedenkplaats voor bezinning en reflectie zal zijn”, aldus Daniel Libeskind.

Nieuw ontwerp Holocaust Namenmonument
לזכר
: in herinnering aan

Vervolg

Rijnboutt is geselecteerd als coördinerend en uitvoerend architect. Gezamenlijk met adviseurs en specialisten zullen zij het ontwerp van Libeskind uitwerken voor de benodigde vergunningen en realisatie. In dit traject blijft Libeskind de hoofdontwerper. De verwachting is dat het begin 2018 wordt opgeleverd.

Nieuw ontwerp Holocaust Namenmonument

Reageer op dit artikel