nieuws

Hoogste punt Singer Laren

Architectuur

Met het plaatsen van de theatertoren is het hoogste punt van theater Singer Laren bereikt. Het ontwerp van KRFT vervangt het oude theater uit de jaren ’50, onderdeel van Singer Laren, een cultureel ensemble van een museum, een beeldentuin en de oorspronkelijke villa uit 1911 van de familie Singer. Het museum en theater is in 1953-1956 ontworpen door Wouter Hamdorff, een leerling van Dudok.

Hoogste punt Singer Laren
Gevel aan de Oude Drift. Impressies krft

Het ontwerp van KRFT is een antwoord op de toenemende technische eisen van reizende theatergezelschappen van Nederland, waar het oude theater niet meer aan voldeed. Daarnaast fungeert het nieuwe theater als entree voor het gehele complex waarin alle kunsten van Singer bij elkaar komen waaronder een nieuwe publieke foyer met in de toekomst directe toegang tot de openbare beeldentuin. Deze tuin wordt ontworpen in samenwerking met Piet Oudolf.

Hoogste punt Singer Laren 2
De entreefoyer

Met de publieke foyer wordt ook gehoor gegeven aan de nieuwe functie van het gebouw: een eigentijdse culturele pleisterplek waarin verschillende activiteiten samenkomen zoals beeldende kunst, muziek en theater. Voorop staat het publieke karakter van de foyer. Het moet een ongedwongen ‘hangplek’ worden voor cultuurliefhebbers. De tuin zal door de nieuwe foyer direct worden ontsloten en wordt vrij toegankelijk, net zoals het café en de museumwinkel. Hiermee wordt het een verlenging van het dorp tot in de tuin van het complex.

Hoogste punt Singer Laren 3

De werkzaamheden lopen conform planning en het theater zal eind 2017 worden opgeleverd.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Singer Laren
Aannemer: IBB Kondor
Ontwerp: krft en Oomen Ontwerpt
Procesmanagement: GALDEIJ & YONG; Hollands Licht
Constructeur: Van Rossum
Theateradvies: RHDHV
Installatieadvies: Lisoba Beheer
Bouwkostenadvies: IGG Bouweconomie

Reageer op dit artikel