nieuws

HNI onderzoekt ‘designmuseum’ in Amsterdam

Architectuur

Het Nieuwe Instituut onderzoekt de mogelijkheden voor een designmuseum in Amsterdam. Een woordvoerder meldt dat het nadrukkelijk gaat om activiteiten die het programma in Rotterdam aanvullen. Het HNI richt zich sinds 2013 op architectuur, design, mode en e-cultuur, en op de dialoog tussen deze. De keuze voor een apart design museum in Amsterdam is dus opvallend.

Het is een ‘en-en-benadering’ volgens HNI: “Enerzijds zien we dat architectuur, design en e-cultuur dichter bij elkaar komen te liggen. Met een thematische benadering kun je deze ook echt samenbrengen. Anderzijds is de wereld nog steeds onder verschillende noemers ingedeeld, en is er publiek dat echt specifiek op zoek gaat naar bijvoorbeeld design.”

Bewust maken

De aanleiding van het initiatief is het ontbreken van een gedeelde visie op de rijke Nederlandse vormgevingsgeschiedenis en bedreigde vormgevingsarchieven, sinds de bezuinigingen in 2012. Om een groot publiek bewust te maken van het belang van vormgevingserfgoed heeft HNI het initiatief genomen tot een draagvlakonderzoek voor een tijdelijk designmuseum.

Vitrine

Het museum zal als vitrine dienen voor verschillende musea die hun depotstukken zullen tonen. De eerste positieve gesprekken met kleinere instellingen zijn gevoerd, het HNI wil in een later stadium ook de grotere musea aan het designmuseum binden. Het is niet de taak een eigen vormgevingsarchief aan te leggen (HNI beheert wel de archieven architectuur en stedebouw).

Amsterdam

De keuze voor Amsterdam is gemaakt omdat hier “veel toeristen en het grootste museumpubliek te vinden zijn”. Er wordt met de gemeente gezocht naar geschikte locaties en er zijn verkennende gesprekken met een projectontwikkelaar. Ook die keuze is opvallend, omdat HNI juist ook de toeristendruk op Amsterdam zou kunnen verlichten, en met een designafdeling meer publiek naar Rotterdam zou kunnen trekken.

“Eigen museumzalen eerst”

Kees van der Hoeven volgt HNI al een tijd en is kritisch op het voorstel. Volgens hem voldoet HNI in alle opzichten niet aan de verwachtingen, en blijft het desondanks subsidie opstrijken. Bovendien is in Rotterdam meer dan genoeg ruimte voor tentoonstellingen, en komt daar weinig van de grond. Dit terwijl er vroeger overzichtstentoonstellingen van Le Corbusier, Herzog de Meuron, Louis Kahn en Koolhaas te zien waren. Daarbij moet het haalbaarheidsonderzoek naar het designmuseum met een subsidie van het Mondriaanfonds gefinancierd worden.

Vakwereld

Sowieso stuit het initiatief op weinig begrip in de vakwereld. Thijs Asselbergs tweet “Inderdaad: het moet nu niet gekker worden. Komt het instituut weer afgebrokkeld terug in Amsterdam.” Hoewel sommigen het positief inzien: “HNI naar Amsterdam en dan weer gewoon Architectuurinstituut in Rotterdam. Klaar”, tweet Ard Buijsen.

Reageer op dit artikel