nieuws

Expositie Rijk aan Ontwerpkracht in Het Nieuwe Instituut

Architectuur

In januari 2017 presenteert Het Nieuwe Instituut in haar foyer de expositie Rijk aan Ontwerpkracht. De tentoonstelling, samengesteld door Atelier Rijksbouwmeester, blikt terug op 25 jaar architectuurbeleid en kijkt vooruit aan de hand van de onlangs gepresenteerde, gelijknamige Actieagenda.

Expositie Rijk aan Ontwerpkracht in Het Nieuwe Instituut
Point City masterclass op Het Berlage Instituut met Rem Koolhaas, Gary Bates, Andrew McNair, Herman Hertzberger, Victor Mani, Winy Maas. 18 mei 1994, Burgerweeshuis Amsterdam. Foto: Berlage Instituut.

Naar aanleiding van de Actieagenda Ruimtelijk Ontwerp 2017-2020 kijkt de expositie in Het Nieuwe Instituut terug op 25 jaar stimulering van architectuur en ruimtelijk ontwerp. In 1991 verscheen het eerste nationale architectuurbeleid in de vorm van de nota Ruimte voor Architectuur en sindsdien doet Nederland het goed op de internationale architectenmarkt.

De tentoonstelling bevat plannen die voortkwamen uit opdrachtgeverschap van het Rijk, beeldmateriaal uit de Troonrede van 1992 en interviews met Melanie Schultz van Haegen (minister van Infrastructuur en Milieu), Jet Bussemaker (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en met Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Vanaf 10 januari tot 5 februari 2017 is de expositie te bezichtigen in het HNI in Rotterdam, daarna reist deze door het land.

Blik vooruit

Naast de terugblik kijkt de expositie ook vooruit, met aandacht aan jong talent, internationalisering en de toekomst van het ontwerponderwijs. Op 19 januari vindt er een bijeenkomst plaats waarbij Hedy d’Acona, Adri Duivesteijn en Floris Alkemade met vier jonge architecten praten over het verleden en de toekomst van architectuur in Nederland.

Reageer op dit artikel