nieuws

Den Haag wordt cirkelstad

Architectuur

Bouwmaterialen bij onderhoud, renovatie of sloop behouden en waardevol hergebruiken. En daarmee tegelijkertijd kansen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onder het motto ‘Stad zonder afval en zonder uitval’ heeft de gemeente Den Haag met het Rijk en tal van (bouw)partners in Den Haag een overeenkomst gesloten om die dubbelslag te maken. De gemeente en de Haagse partners brengen daarbij concrete bouwprojecten in die circulair gebouwd gaan worden. Met de gezamenlijke overeenkomst wordt Den Haag ‘Cirkelstad’.

Den Haag wordt cirkelstad

Wethouder Joris Wijsmuller (Stadsontwikkeling, Wonen en Duurzaamheid) zegt hierover: “We zien ondanks alle goede intenties nog te weinig praktische voorbeelden van circulair bouwen. Je moet daarvoor met alle bouwpartners in een project vooraf afspraken maken, vervolgens lering trekken uit de ervaringen en het samen de volgende keer weer beter doen. Dat is lastig als je steeds met wisselende partners werkt. Met de Cirkelstad-aanpak worden koplopers in de bouwketen bij elkaar gezet die werk willen maken van circulair bouwen. Samen gaan we laten zien dat het werkt.”

 

Als concreet voorbeeld van een circulaire aanpak noemt Wijsmuller het afvalbrengstation aan de Uitenhagestraat (Transvaal). In het gebouw zijn allerlei materialen verwerkt die afkomstig zijn uit andere gebouwen of restpartijen. Zo zijn in de gevel van het pand stansplaten verwerkt die afkomstig zijn uit de voormalige DAF-fabriek.

Bron: Gemeente Den Haag

Reageer op dit artikel