nieuws

De Binckhorst krijgt weer schwung

Architectuur

Vanuit de markt is voldoende interesse in grondposities en gebouwen in Binckhorst-Zuid, stelt de Haagse wethouder Boudewijn Revis. Het project Binckeiland – met 240 woningen in het groen langs het water – zal volgens hem nog meer partijen overtuigen. Den Haag investeert fors in het buitengebied en studeert op een lightrail-verbinding.

De Binckhorst krijgt weer schwung

Dat zei Revis tijdens de definitieve ondertekening tussen het stadsbestuur en ontwikkelcombinatie Binck Zuid voor de bouw van 240 woningen op de voormalige Sdu-locatie aan de Binckhorstlaan. Na het fiasco in 2010 – toen BPF Bouwinvest, Bouwfonds Ontwikkeling en Den Haag het masterplan Nieuw Binckhorst met een exploitatietekort van 200 miljoen euro afbliezen – heeft het gebied weer schwung. BPD, Vorm en Local, die het 8.000 m2 grote kantoor en de 10.000 m2 grote drukkerij deze zomer kochten, maakten 12 december de naam van het woningproject bekend. Het toekomstige nieuwe woongebied heet Binckeiland, bestaande uit De Binck, Binckplaats en Binckkade.

Het ontwerp voor alle nieuwbouw, de Binckplaats en Binckkade wordt gemaakt door Klunder Architecten. Voor de transformatie van de Binck tekent Hans Goverde van Kraaijvanger Architects, hij ontwierp in 2003 tevens het oorspronkelijke kantoorgebouw.

Local gaat het voormalige kantoor van onder andere Vastgoedmarkt, Cobouw en De Architect transformeren naar De Binck met 71 appartementen. Nieuw in het ontwerp is de onderscheidende witte kap – een extra, uitstekende verdieping op het huidige dakterras van het laagste kantoorgedeelte met luxere woningen. Het leeuwendeel van de woningen zal bestaan uit middeldure huurappartementen tussen de 60 en 70 m2. Vorm realiseert 45 eengezinswoningen rond een binnentuin (Binckplaats) op de locatie van de voormalige drukkerij van Deltahage. Het bedrijfspand wordt niet gesloopt, maar voorzichtig afgebroken en elders in Nederland opgebouwd.

De vloer blijft behouden en zal deel uitmaken van de ondergrondse parkeergarage met 256 plaatsen. Boven deze garage komt de verhoogde binnentuin. BPD neemt Binckkade voor zijn rekening, dat bestaat uit twee woontorens. De hoogste woontoren met vijftien verdiepingen omvat 76 koopappartementen. De tweede toren krijgt 48 markthuurwoningen verdeeld over acht etages. De prijzen moeten nog nader worden bepaald, net zoals het beperkte commerciële programma. De ombouw van het kantoor moet in het eerste kwartaal van 2017 van start gaan en een jaar later zijn opgeleverd. In 2019 is het complete project afgerond.

De marktpartijen realiseren ook de buitenruimte. Gemeente Den Haag investeert fors mee en neemt zelf het omliggende gebied onderhanden. Langs de kades en aan weerszijden van de Binkhorstlaan komen bomen. De kades worden ontsloten voor het publiek. ‘Het college investeert 10 miljoen euro in de buitenruimte van De Binckhorst. Een kwalitatief hoogwaardig buitengebied is een van onze speerpunten bij nieuwe projecten. Het projectgebied krijgt dezelfde groene kwaliteit als het naastgelegen Voorburg aan en rond de Vliet’, aldus wethouder Revis. Den Haag studeert ook op een lightrail-verbinding en extra buslijnen.

De verfraaiing van de buitenruimte is ook nodig om woningzoekenden en investeerders warm te maken voor de transformatie van De Binckhorst naar een hippe woonwerklocatie. De drie huidige projecten zijn nog maar het begin, wat Den Haag betreft. Nabij dit transformatieproject realiseren zelfbouwers zo’n zeventig klusappartementen in Junoblok. Den Haag heeft zo’n 4 miljoen euro gestoken in het ‘bouwrijp’ maken van het voormalige kantoor van 7.000 m2 en de buitenruimte. Aan het Maanplein ontwikkelen COD en Borghese 250 woningen voor Amvest in vijf van de twaalf gekochte KPN-kantoren.

Begin volgend jaar denkt Den Haag nieuwe projecten bekend te kunnen maken. Rond de Binckhaven staat Den Haag op het punt om ontwikkeldeals te sluiten, stelt Revis. Nog dit jaar gaan de eerste woningbouwkavels in de Trekvlietzone in de verkoop. ‘De animo is groot’, aldus de wethouder. Dit geldt volgens hem ook voor de leegstaande kantoren van Eurojust en het Internationaal Strafhof aan de Maanweg. ‘Dit zijn relatief jonge en courante gebouwen op een goede locatie. Niet alleen transformatiepartijen kijken ernaar, maar ook vanuit kantoorgebruikers is belangstelling.’

Het stadsbestuur heeft vooralsnog 5.000 woningen op De Binckhorst ingetekend. Maar marktpartijen stellen dat er zeker ruimte is voor 10.000. Met een Haagse woningbouwopgave van 40.000 tot 2035 is de ontwikkellocatie hard nodig, erkent Revis. ‘We zijn er heel blij mee. Geen andere stad beschikt over zoveel ruimte zo dicht bij het centrum. Met de wolkenkrabbers bij Den Haag Centraal en in het Wijnhavenkwartier om de hoek misstaat hoogbouw hier zeker niet. Partijen met ambitieuze plannen zijn van harte welkom. Wat mij betreft hoeven in Binckhorst-Noord geen maximale hoogtes te gelden.’

Bron: Vastgoedmarkt.nl/Omroep West.nl

Reageer op dit artikel