nieuws

Archiprix, en dan? – Ramon Scharff

Architectuur

Daar sta je dan. Afgestudeerd, genomineerd voor de nationale Archiprix, en vol ambitie. Je hebt de sombere opvattingen van je teleurgestelde voorgangers doorstaan en succesvol je studie afgerond. Na de nodige maanden Rust en Reizen begint je loopbaan als architect. Maar waar, en hoe? De komende weken deelt de Architect de verhalen van vijf recent afgestudeerde architecten, die aan het begin van hun carrière staan. Vandaag ontmoeten we Ramon Scharff, afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst van Amsterdam en genomineerd voor de ARC16 Jong Talent Award.

Archiprix, en dan? – Ramon Scharff

Door Vita Teunissen

In de boekenwinkel van Waanders in de kerk te Zwolle heb ik afgesproken met de Zaanse Ramon Scharff (27). Sinds wanneer hij weet dat hij architect wil worden, kan hij zich niet herinneren. Wat hem betreft is het altijd de enige optie geweest. Acht maanden geleden, in maart 2016, studeerde Ramon cum laude af aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam; toch heeft hij al acht jaar werkervaring in het vakgebied. Als TU-student kijk ik verwonderd en een beetje jaloers naar zijn uitgebreide CV. Op zijn curriculum vitae prijken onder andere MVSA, spacematter en CASA architecten.

Als gevolg van de crisis werkte Ramon bij vijf bureaus in een tijdspanne van zes jaar, maar vervelend vindt hij dit niet. Hij ziet het als een voordeel dat hij aan het begin van zijn carrière al met zoveel verschillende ontwerpers heeft samengewerkt. ‘Door te zien hoe anderen werken, leer je wat voor architect je zelf wilt zijn.’


Kinderopvang in Huis van de Stad

Paleis op de Dam wordt Huis van de Stad
Zijn afstudeerproject ‘Het Huis van de Stad’ illustreert de visie van Ramon op de rol van de architect. Het doel van de opgave was om het Paleis op de Dam in Amsterdam toegankelijk te maken voor de bewoners van de stad. Ooit fungeerde dit gebouw als stadhuis vol bedrijvigheid. Tegenwoordig zien we af en toe de balkondeuren openslaan tijdens nationale aangelegenheden en kunnen we de eerste verdieping bekijken tijdens een begeleide tour door het museum.

‘Toen ik begon aan deze opgave had ik grootse plannen; ik wilde iconische toevoegingen en heftige ingrepen ontwerpen.’ Maar bij het opvragen van de bouwtekeningen kreeg Ramon een nors ‘dat is staatsgeheim’ als reactie. Hij besloot letterlijk en figuurlijk het gebouw in te duiken en reconstrueerde zelf de tekeningen van het 22.000 vierkante meter grote complex. Zo ontdekte hij het gebouw tot in detail en kwam hij tot de conclusie dat slechts een aantal minuscule maar doeltreffende ingrepen het paleis nieuw leven kan inblazen.


De voedselbank op de plek van de vroegere Wisselbank in het Huis van de Stad 

Door hier en daar een muur toe te voegen of weg te halen en het interieur een update te geven, kan het gebouw haar oorspronkelijke multifunctionaliteit terugkrijgen. Een kinderopvang huist in de vroegere gevangenis, de voedselbank komt op de plek waar vroeger de wisselbank zat, de Nachtwacht keert terug naar het kleine kamertje waar het ooit hing en de koning krijgt een reeks moderne vertrekken waar hij kan wonen en werken. Alle functies kunnen los van elkaar functioneren, maar komen op een aantal plekken visueel samen. Ja, het schuurt, maar dat hoort bij de functie van het gebouw als Huis van de Stad.

Architect Ramon
Tijdens zijn studie werkte Ramon als studentbegeleider in Amsterdam-Oost. Hier werkte hij met de mensen voor wie hij architect wil zijn. Zijn afstudeerproject zette hem aan het denken over de rol van de architect. ‘We moeten als architecten onze verantwoordelijkheid weer nemen. Het lijkt alsof we niks van de crisis hebben opgestoken en weer verder gaan waar we waren gebleven nu de markt weer aantrekt.’ Volgens Ramons is de tijd van icoonarchitectuur voorbij en moeten architecten op een andere manier hun toegevoegde waarden bewijzen.


CPO Ons Dorp (CASA Architecten) 

Neem het project CPO De Hallen te Amsterdam. Toen hij bij CASA Architecten werkte, werd Ramon benaderd door een groep familie en vrienden met wie hij eerder aan een CPO-project had gewerkt. Voor hen ontwierp hij een pakhuisvormig bouwblok met tien woningen. Wat hem betreft was dit de ideale opdracht voor een architect. Hij werkte met betrokken opdrachtgevers vol vertrouwen en enthousiasme aan een opdracht die reikte van concept tot keukentegel. In februari 2017 gaat de bouw beginnen.


CPO De Hallen (CASA Architecten)

En nu?
Wat doet een ambitieuze Noord-Hollander als Ramon in Zwolle? Zijn relatie bracht hem naar de ‘Slimste Stad van Nederland’, waar hij architect is bij 19 Het Atelier. Hier ontwierp hij de uitbreiding van Waterlaboratorium Aqualysis in Zwolle. Tevens werkt hij met een team van vijf andere jonge architecten aan een zevental grachtenpanden voor het Kraanbolwerk in de binnenstad.

Voorlopig zit hij goed in Zwolle. ’s Avonds doet hij mee aan ontwerpprijsvragen om zijn portfolio uit te breiden en hij volgt een cursus Kunstgeschiedenis. Hij wil blijven leren. Ondertussen begint het een beetje te kriebelen. Hij wil meer en wordt daarin bevestigd door zijn nominatie voor de ARC16 Jong Talent Award. Hij probeert een vervolg te geven aan zijn afstudeerproject en zoekt naar mogelijkheden om zijn onderzoek op andere gebouwen te testen. Een droomopdracht is de renovatie van het Binnenhof van Den Haag.

Als ik hem vraag waar hij over 20 jaar staat, denkt hij even na en zegt: ‘dan heb ik mijn bureau Raar uitgebreid en werk ik met mensen met wie ik mijn ideeën over architectuur kan delen.’ Ambitieus, natuurlijk, maar zoals hij zelf aangeeft: ‘als architect moet je wel een beetje gestoord durven zijn.’ 

Reageer op dit artikel