nieuws

Archiprix, en dan? – Barend Mense

Architectuur

Afgestudeerd, genomineerd voor de nationale Archiprix, en werken in Amsterdam. Hoe bevalt dat? Wat Barend Mense betreft goed, al is er weinig veranderd: ‘vorig jaar werkte ik vier dagen per week, nu vijf.’ In mei 2016 studeerde hij af aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en nu werkt hij bij DELVA Landscape Architects / Urbanism. Ik ontmoet hem in Amsterdam voor een interview over zijn afstudeerproject en toekomstplannen. Afgestudeerd, en dan?

Archiprix, en dan? – Barend Mense
Barend Mense bij DELVA landscape architects

Door Vita Teunissen

‘Toen ik in 2011 begon met mijn master was het lastig om werk te vinden in Rotterdam. Ik begon aan de Academie zonder werkplek, maar kwam via mijn docent Sander Lap terecht bij zijn bureau LAP Landscape + Urban Design.’ Hier heeft Barend Mense (28) ruim drie jaar gewerkt. Vindt hij het niet jammer dat hij het grootste deel van zijn studie bij hetzelfde bureau heeft doorgebracht? Nee, zeker niet. ‘Zo kom je er lekker in. Je maakt meerdere ontwerpfasen van verschillende projecten mee en dat is leerzaam.’

Na zijn bacheloropleiding stedenbouwkunde in Deventer koos Barend voor de Academie. Een universitaire vervolgopleiding was geen optie, ‘ik wilde aan het werk.’ Het liefst werkte hij tijdens zijn studie aan projecten op internationale schaal, om hieruit ideeën te putten die hij op de Nederlandse context zou kunnen toepassen. Voor zijn afstudeerproject koos hij de wijk Hackney in Londen.

Archiprix, en dan - Barend Mense
Broadway Market in Hackney

Inclusive Hackney
Ooit noemden Londenaren het the Murder Mile, nu is the borough of Hackney een stedelijke broedplaats voor creatieve ondernemers. De sfeer van Hackney vormt een unicum in Londen, een stad waar de kleinschalige ondernemer en de huishoudens met midden- of laaginkomen uit verdreven worden. Hoewel van ontwikkelaars wordt geëist dat hun woningbouwprojecten minstens 15% sociale huurwoningen bevatten, zijn deze woningen vaak via een achterdeur in een steeg bereikbaar. Ontwikkelaars en gemeente richten zich op luxe wijken als Canary Wharf en bouwen daar woningen en kantoren voor de duurdere sector. Barend’s voorstel focust op de high streets van Hackney, waar de ‘gewone’ Londenaar woont en werkt.

De aanleg van het Olympisch park voor de Spelen van 2008 aan de oostkant van de wijk maakte Hackney tot het verbindingsgebied tussen de binnenstad en dit nieuwe sportparadijs. Ontwikkelaars kochten de kostbare bouwgronden op en wachtten hun kans af. Een hoogbouwboom dreigt het unieke karakter van de borough te doen verdwijnen. Met zijn plan Inclusive Hackney stelt Barend een strategie voor waarmee de overheid dit kan voorkomen.
Archiprix, en dan - Barend Mense

De eerste stappen liggen bij de gemeente. Door de verloren ruimtes van Hackney met elkaar te verbinden, krijgt het stadsdeel weer structuur. Ook moet de overheid het LDF (Local Development Framework) van de wijk aanpassen, zodat ontwikkelaars en bewoners gestimuleerd worden om op een andere manier met gebiedsontwikkeling om te gaan. In plaats van te slopen kan het lokale erfgoed getransformeerd worden, de eis voor 15% sociale woningbouw kan creatiever worden toegepast en de wijk moet ruimte (blijven) bieden aan creativiteit en nieuwe manieren van werken.

Archiprix, en dan - Barend Mense

Archiprix, en dan - Barend Mense
De toekomst van Hackney volgens de strategie van Barend

Van Academie naar Amsterdam
Met zijn afstudeerproject kreeg Barend de vrijheid een opdracht te formuleren waar hij zelf graag aan werkt: ontwerpen aan strategieën, in een binnenstedelijke omgeving en met een grote rol voor onderzoek. Ook bij DELVA krijgt hij hier de kans toe. Toen hij hier in 2015 begon, werkte het bureau aan het toekomstperspectief voor de oevers van de Rotte in opdracht van de gemeente Rotterdam. DELVA ontwikkelde een toolbox met verschillende ruimtelijke elementen en ingrepen die de Rotte tot groene verbindingslijn in de stad moet maken.

Archiprix, en dan - Barend Mense
Ontwerp voor de Rotte-oevers (beeld van DELVA landscape architects / urbanism)

DELVA, en dan?
Het gaat goed met DELVA; in de afgelopen twee maanden alleen al heeft het bureau vijf prijsvragen gewonnen in verschillende teamverbanden. Zo mag DELVA samen met plusofficearchitects aan de slag met de dorpskern van Spiere en als onderdeel van het team BPD | studioninedots won het bureau de transformatie-opgave van de Melkfabriek in Arnhem. Al eerder deze maand schreef de Architect over het winnende ontwerp van DELVA en Powerhouse Company voor Parkstad Rotterdam. ‘Ja, voorlopig zit ik hier wel goed,’ zegt Barend lachend.

‘Waar ik over 20 jaar wil zijn weet ik niet. Wel zou ik graag nog eens bij een overheidsinstantie willen spieken.’ Hier wil hij toepassen wat hij met zijn strategie voor Hackney heeft geleerd over de rol van de overheid. Wat is dat dan? ‘Meer assertiviteit.’  Sinds kort heeft Londen een nieuwe burgemeester en Barend wil zijn strategie aan het stadsbestuur presenteren. Wie weet, misschien ziet de gemeente wel wat in zijn plan.

Reageer op dit artikel