nieuws

AIA Gold Medal 2017 postuum naar Paul Revere Williams

Architectuur

Het American Institute of Architects (AIA) heeft Paul Revere Williams (1894-1980), FAIA benoemd als postuum winnaar van de 2017 AIA Gold Medal. Met een portefeuille van bijna 3.000 gebouwen in meer dan vijf decennia, Williams carriere ‘was belangrijk voor het opheffen van de grenzen binnen de beroepsgroep als eerste zwarte lid van de AIA’.

AIA Gold Medal 2017 postuum naar Paul Revere Williams

Williams stond bekend om zijn vele scholen, openbare gebouwen en kerken in verschillende stijlen waarvan het Palm Springs Tennis Center (1946) en de LAX Theme Building (1961) de bekendste zijn. Acht van zijn gebouwen zijn opgenomen in het register van historische plaatsen van de Verenigde Staten.

AIA Gold Medal 2017 postuum naar Paul Revere Williams 2
LAX Theme Building

“Ons beroep heeft dringend behoefte aan meer architecten zoals Paul Williams,” schreef William J. Bates, FAIA. “Zijn baanbrekende carrière heeft anderen aangemoedigd om een kloof van historische vooroordelen over te steken. Ik kan geen andere architect bedenken wiens werk de geest van de Gold Medal beter belichaamt.”

Eerdere winnaars
Williams sluit zich aan bij een gewaardeerde lijst van winnaars, waaronder Frank Lloyd Wright (1949), Louis Sullivan (1944), Le Corbusier (1961), Louis I. Kahn (1971), IM Pei (1979), Thom Mayne (2013), Julia Morgan (2014), Moshe Safdie (2015). Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Denise Scott Brown en Robert Venturi, de eerste keer dat de gouden medaille werd uitgereikt aan een paar architecten.

Reageer op dit artikel