nieuws

Abe Bonnemaprijs naar Ard de Vries

Architectuur

Ard de Vries heeft de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2016 gewonnen. De Vries ontvangt de prijs van 20.000 euro voor Landgoed Valkenberg in Dinkelland. Volgens de jury een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en die tot voorbeeld strekt.

Abe Bonnemaprijs naar Ard de Vries
Landgoed Valkenberg door Ard de Vries. Foto Kim Zwarts

Volgens de jury schept de jonge architect een nieuw beeld met een schoonheid die ontroert. ‘Ard de Vries heeft een geslaagd en eigenzinnig idioom ontwikkeld voor het ontwerp van een modern landhuis, op basis van een grondige kennis van klassiekers in de architectuurgeschiedenis. De Vries koos voor een nauwkeurige positionering en legde met het architectonisch concept een meesterlijke basis voor zijn ontwerp. De opdrachtgever stelde de jonge architect een schuur vol keien en een ongelimiteerde partij eikenhout uit de omgeving ter beschikking. Het resultaat levert echt overweldigende architectuur op met mooie verhoudingen, kleuren en details, waar het ontwerpplezier vanaf spat’.

Abe Bonnemaprijs naar Ard de Vries 2
Jeroen Steenvoorden en Jeroen Spee met Villa Schoorl

Ard de Vries (1978) is in 2004 afgestudeerd met een eervolle vermelding aan de TU Delft. Zijn afstudeerproject werd geselecteerd voor de Archiprix. Na zijn afstuderen werkte hij bij het Atelier van de Rijksbouwmeester. Voordat hij zijn eigen bureau begon heeft De Vries acht jaar gewerkt op het bureau van Jo Coenen te Amsterdam. Zijn werk varieert in schaal van theaterdecor tot stedenbouwkundige masterplanning. Landgoed Valkenberg is zijn eerste naar eigen ontwerp voltooide gebouw.

Abe Bonnemaprijs naar Ard de Vries 3
Jan Nauta met Huis Coccinelle

De jury staat onder leiding van Esther Agricola en bestond dit jaar verder uit Koen van Velsen, Annelies van der Goot, Eric Frijters, Edwin Oostmeijer en Marjolein van Eig (winnaar Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2014).

Voor de prijs waren tevens genomineerd: Jeroen Steenvoorden en Jeroen Spee met Villa Schoorl, Jan Nauta met Huis Coccinelle en Uri Gilad met W Hotel Amsterdam. In het Fries Museum is van 13 december tot en met 7 januari 2017 een tentoonstelling te zien van alle inzendingen voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2016.

Over Abe Bonnema
Abe Bonnema, zoon van een bouwkundige, werd in 1926 in het Friese Stiens geboren. Na zijn studie bouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft vestigde hij een eigen bureau voor architectuur en ruimtelijke ordening, eerst in Leeuwarden, daarna in Hurdegaryp. Vanuit Hurdegaryp bouwde het bureau in heel Nederland. Lees meer over de naamgever van de prijs.

Reageer op dit artikel