nieuws

Woningen duurder, prijsstijging minder groot

Architectuur

Koopwoningen zijn in september net geen 6 procent duurder geworden dan een jaar eerder. De stijging is iets kleiner dan in augustus, toen de grootste prijsstijging in 14 jaar werd genoteerd. Dat maakten het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster afgelopen vrijdag bekend. Volgens hen is sinds juni 2013 sprake van een stijgende trend van de woningprijzen.

Woningen duurder, prijsstijging minder groot

In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden ze tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is sprake van een stijgende lijn. Vergeleken met het dal in 2013 liggen de prijzen gemiddeld 12,9 procent hoger. Om de piek van 2008 te halen is nog een stijging 11,4 procent nodig.

Woning in Utrecht voor het eerst duurder dan voor de crisis

In Utrecht waren woningen in het derde kwartaal van dit jaar voor het eerst duurder dan voor de crisis. In Amsterdam is dit al drie kwartalen het geval. De prijzen van koopwoningen in alle provincies en de vier grote steden gemiddeld hoger dan een jaar eerder.

Noord-Holland noteerde met 9 procent voor de tiende keer op rij de grootste prijsstijging van de provincies. “Dit is vooral toe te schrijven aan Amsterdam, waar kopers gemiddeld ruim 14 procent meer betaalden voor een koophuis dan een jaar geleden”, aldus het CBS.

Vooral prijzen van appartementen omhoog

Hoewel de prijsstijging zich voordeed bij alle woningtypen, was de toename het grootst voor appartementen, bijna 8 procent. Volgens het CBS hangt samen “met de prijsontwikkeling in de grote steden, waar appartementen een relatief groot deel van de woningvoorraad uitmaken”. De prijsstijging van vrijstaande woningen was het kleinst, 4,3 procent.

Dat de huizenprijzen stijging is niet verwonderlijk, meent het CBS. Er worden niet alleen meer woningen verkocht, maar er staan ook minder woningen te koop en bovendien minder lang. Verder daalt de hypotheekrente verder en zeggen meer mensen bereid te zijn een woning te kopen.

Aandeel jonge kopers halveert

CBS stelt verder vast dat vergleken met zeven jaar geleden er een verschuiving zichtbaar is in het aandeel jonge en oude kopers. Het aandeel van de kopers onder 25 jaar is gehalveerd van 20 tot 10 procent. In diezelfde periode is het aandeel van kopers van 65 jaar en ouder juist verdubbeld van 3 naar 6 procent. Zowel in het derde kwartaal van 2009 als 2016 was het aandeel van personen tussen de 25 en 34 jaar in de woningaankopen verreweg het grootst.

Bron: CBS/Kadaster/Cobouw: Joost Zwaga

 

Reageer op dit artikel