nieuws

Winnaars ARC16 Awards dit jaar

Architectuur

Tijdens een feestelijk diner zijn in het Kurhaus in Scheveningen de prijzen voor de allerbeste projecten van Architectuur, Interieur, Meubel, Detail en Innovatie uitgereikt. Ook ontving Office Winhov de ARC16 Oeuvre Award, en nam Chris Collaris de ARC16 Jong Talent Award in ontvangst. Met de ARC Awards wil de redactie creatieve, ondernemende en innovatieve ontwerpers een podium bieden en vernieuwing zichtbaar maken.

Winnaars ARC16 Awards dit jaar

De winnaars zijn:

ARC16 Architectuur: Hoge Raad der Nederlanden door KAAN Architecten
ARC16 Interieur: Stable (B) door Studio Farris Architects
ARC16 Meubel: Meubel in Stable (B) door Studio Farris Architects
ARC16 Detail: Plus Ultra Incubator door Wiegerinck
ARC16 Innovatie: SkilledIn Office door Studio RAP

ARC16 Hoge Raad_Kaan Architects
Hoge Raad der Nederlanden door KAAN Architecten

ARC16 Architectuur

De jury koos de Hoge Raad der Nederlanden als winnaar voor de ARC16 Architectuur Award omdat dat ‘het gebouw meer heeft opgeleverd dan de opdrachtgever heeft gevraagd en dat overtuigt binnen de volle breedte van het vak. Een gebouw dat over vijftig jaar ook geweldig is en dat kan uitgroeien tot een klassieker. Een gebouw bovendien dat op een duurzame wijze is verankerd in de stad en zorgvuldig is uitgewerkt. Een gebouw ten slotte dat een herkenbaar typologisch antwoord geeft op de opgave en het programma op sublieme wijze vertolkt. Een gebouw dat verbaast, onconventioneel is en geheel boven de opgave uitstijgt.’

De jury van de ARC16 Architectuur Award bestaat dit jaar uit Marlies Rohmer (Architectenbureau Marlies Rohmer, voorzitter), Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven), Sereh Mandias (De Dépendance), Fransje Sprunken (VORM) en Harm Tilman (de Architect, secretaris).

De ARC16 Architectuur Award is een initiatief van Gira en de Architect

Studio Farris winnaar ARC16 Meubel Award
Stable door Studio Farris Architects

ARC16 Interieur Award

De jury van de ARC16 Interieur is van mening dat ‘Stable’ een project is dat een lang leven is beschoren. Het kantoor aan huis past precies op de plek en binnen de context, het raakt je en is echt schoonheid. Het is ogenschijnlijk gemak, maar uiterst verfijnd. Studio Farris bewijst hiermee het project op alle schalen onder controle te hebben gehad, en is volgens de jury daarom de terechte winnaar van de ARC16 Interieur Award.”

De jury van ARC16 Interieur Award bestaat uit Odette Ex, Ex Interiors; Vincent Panhuysen, KAAN Architecten; Eline Strijkers, Strijkers Office; Mieke de Bock, De Bock Dekker en Willem Wopereis, vakredacteur de Architect

De ARC16 Interieur Award wordt mede mogelijk gemaakt door Plan@office en de architect

Winnaar ARC16 Detail Award Plus Ultra door Wiegerinck
Plus Ultra Incubator in Wageningen

ARC16 Detail Award

In het ontwerp van Wiegerinck voor de nieuwe incubator en bedrijfsverzamelgebouw op de universiteitscampus in Wageningen krijgen startende en kennisintensieve technologische bedrijven in de agro- en food-industrie een plek voor onderzoek en open innovatie.

Projectarchitect Bert Muijres koos in een vroeg stadium voor slechts vier materialen en voor een maatvoering op basis van een metrum, waar alles in past. Als gevolg hiervan is geen latje te breed en ademt het gebouw een weldadige rust. Alles is op elkaar afgestemd en het gebouw klopt van het grootste tot het kleinste detail. De constructie verbreedt elke verdieping 5 centimeter, waardoor de gevel in tegenweer mooi blijft en de detaillering eenvoudig kon worden gehouden. Bovendien heeft Muijres zo ‘nog best wat’ vierkante meters gewonnen. De jury waardeert het ijzersterke concept, de verfijnde aandacht tot op het laatste boutje, de ‘Van der Laan-achtige verhoudingen’ en het ongekend hoge detailniveau.

De jury van ARC16 Detail Award bestaat uit Hans van Heeswijk (Hans van Heeswijk architecten, voorzitter), Marijn Schenk (NEXT architects), Anne van der Sluis (Van Rossum Raadgevende Ingenieurs), George Henkens (Aronsohn raadgevende ingenieurs) en Maartje Henket (ABT, secretaris).

ARC16 Detail Award is een initiatief van Kubus en de Architect

SkilledIn Office Studio RAP
SkilledIn Office door Studio RAP

Winnaar ARC16 Innovatie Award

De jury van de ARC16 Innovatie Award koos voor die inzending die in haar ogen een echte gamechanger voor de hele bouwsector kan zijn. SkilledIn Office schetst een toekomst waarin op ontwerpvlak alles verandert. Een nieuw soort ambachtelijkheid, waarbij softwarekennis onontbeerlijk is om de directe vertaalslag tussen ontwerp en eindresultaat te maken. Ook veronderstelt het project een anders ingerichte bouwketen waarin de ontwerper een grotere rol vervult. De jury is bovendien gecharmeerd van het feit dat Studio RAP een jonge club is: de oprichters zijn enkele jaren geleden afgestudeerd. Dat maakt van SkilledIn Office een vingeroefening die aandacht verdient omdat ze ongetwijfeld het begin is van een reeks projecten die de innovatie in de bouw zullen voortstuwen.

De jury van de ARC16 Innovatie Award  die dit jaar voor de tweede keer is uitgereikt bestaat uit Jeroen van Schooten (Team V Architectuur, voorzitter), Harold Coenders (Colliers Internationaal), Arjan Habraken (SID studio), Mark Kuijpers (Fakton) en Sander Woertman (De Zwarte Hond, secretaris).

De ARC16 Innovatie Award is een initiatief van Desso en de Architect

Meubel in Stable door Studio Farris Architects

ARC16 Meubel Award

De ARC16 Meubel Award wordt ieder jaar uitgereikt aan het beste meubelontwerp voor de werkomgeving, dat door een ontwerper is gemaakt in het jaar voorafgaande aan de toekenning. De opgave betreft het maken van een ontwerp voor een zitmeubel, serie of systeem, ten behoeve van gebruik in de werkomgeving. Doel van ARC16 Meubel Award is het aanmoedigen van innovatieve en eigentijdse zitmeubels voor de werkomgeving.

De jury kiest als winnaar het meubel ‘dat zo goed mogelijk en op een betrokken en verantwoorde manier een invulling geeft aan de veranderende werkomgeving. Voor een meubel waarvan een signaal uitgaat naar opdrachtgevers die het lef hebben om te komen tot vernieuwende meubels. Voor een meubel waarbij nadrukkelijk is nagedacht over materialisatie en toepassing. Voor een meubel dat niet simpel in de ruimte is gezet maar de ruimte creëert. De winnaar is dan ook het meubel in Stable door Studio Farris Architects’

De jury van de ARC16 Meubel Award bestaat dit jaar uit Miriam van der Lubbe (Van Eijk Van der Lubbe, voorzitter), Jorre van Ast (Arco), Dennis Heijink (CBRE), Renske Schreier (criticus) en Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect, secretaris).

De ARC16 Meubel Award is een intiatief van ROHDE GRAHL, GABRIEL en de Architect

Office Winhov wint ARC16 Oeuvre Award
Office Winhov wint ARC16 Oeuvre prijs Foto: Dana Lixenberg

ARC16 Oeuvre Award

Jan Willem van de Groep, oprichter ARXlabs, Factor Zero Challenge the Future; Reimar von Melding, algemeen directeur KAW; Meindert Smallenbroek, directeur Energie Omgeving bij het Ministerie van Economische Zaken en Harm Tilman, hoofdredacteur de Architect vormden de jury van de ARC16 Oeuvre Award.  Over de winnaar: Office Winhov zeggen zij “Het bouwen aan de alledaagse omgeving en de stad is zwaar onder druk komen te staan. De architectuur speelt hierin geen vanzelfsprekende rol meer. Sterker nog, een groot deel van de gebouwde omgeving lijkt tot stand te komen zonder architectuur. Architecten worden constant uitgedaagd aan te tonen wat hun toegevoegde waarde is. De jury is van mening dat Office Winhov dat op een manier doet die de weg kan wijzen aan een nieuwe generatie architecten.”

De ARC16 Oeuvre Award is een intiatief  van de Architect

Chris Collaris is ARC16 Jong Talent Award
Chris Collaris

ARC16 Jong Talent Award

Winnaar van de eerste editie van de ARC16 Jong Talent Award is Chris Collaris die als klassieke architect op nieuwe wijze een positie inneemt binnen de sector. Bij het selecteren van de nominaties zocht de redactie naar jonge talenten die zich onderscheiden door hun enthousiasme, durf en creatieve ideeën. Daarnaast zocht de redactie naar talenten die zich kenmerken door een originele visie op de rol van de architectuur in de samenleving en in staat zijn om uitstekend over hun werk te communiceren. Dit leidde tot de vijf volgende kandidaten: Chris Collaris, Guillem Colomer, Ramon Scharff, Roy Pype en Wessel van Beerendonk.
Na intensief beraad wijst de jury unaniem Chris Collaris aan als winnaar van de ARC16 Jong Talent Award. Ze prijst het vakmanschap van deze architect, waarmee hij teruggrijpt op de oorsprong van de discipline. Dit leidt tot interessante projecten die hij zonder gekkigheid heeft uitgevoerd. De jury is van mening dat Chris Collaris met zijn oog voor detail een belangrijke bijdrage levert aan het vakgebied.

De jury van de ARC16 Jong Talent Award bestaat uit Marjolein van Eig (Bureau Van Eig, voorzitter), Elsbeth Ronner (Lilith Ronner van Hooijdonk), Jan Richard Kikkert (Architectenbureau K2), Mark van de Velde (Havensteder) en Marieke Giele (redactie de Architect, secretaris).

De ARC16 Jong Talent Award is een initiatief van Shapes en de Architect

Reageer op dit artikel