nieuws

VvdW – Eerbetoon aan winnaars BNA-Kubus 2016

Architectuur

Ben van Berkel (architect) en Caroline Bos (stedenbouwkundige en kunsthistorica), oprichters van UNStudio, hebben vorige week de BNA Kubus 2016 uitgereikt gekregen. Het duo ontving de prijs voor hun bijzondere verdienste voor de architectuur uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam, waar het hoofdkantoor van UNStudio is gevestigd.De architectuurprijs werd dit jaar voor de 41ste keer uitgereikt.

VvdW – Eerbetoon aan winnaars BNA-Kubus 2016

De juryvoorzitter, Nathalie de Vries (tevens BNA-voorzitter) lichtte de keuze van de jury toe. De juryvoorzitter gaf aan dat het bureau zowel het creatieve als technische proces als geen ander beheerst: “Van Berkel en Bos omschrijven architectuur graag als een ‘sociale machine’. Geslaagd voorbeeld is het nieuwe station in Arnhem: de architectuur volgt de bewegingen van de reizigers. In het verlengde hiervan excelleert de ontwerptaal van UNStudio in beweging. Dat innovatieve karakter en absolute vakmanschap heeft een voorbeeldstellend en vernieuwend oeuvre opgeleverd.” Overige juryleden zijn: Steven Nobel (Zecc architecten), Ton Idsinga (publicist), Wienke Bodewes (CEO Amvest), Willem Hein Schenk (De Zwarte Hond) en Willem Jan Neutelings (Neutelings Riedijk).

 

Als blijk van waardering heeft de BNA twee projecten uitgelicht in een film: Erasmusbrug en Arnhem Centraal. In deze film is de voorbijganger gevraagd wat zij van het project vinden. Wat zou er verbeterd kunnen worden? Hoe zien zij het gebouw en welke herinnering hebben zij hieraan?

BNA Kubus

De Kubus is het onderscheidingsteken dat aan een persoon of een instelling wordt toegekend als blijk van waardering voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland. De Kubus is voor de 41ste keer uitgereikt. De BNA Kubus is voor het laatst uitgereikt in 2010 aan Neutelings Riedijk. Eerder ontvingen architecten als Van den Broek, Kloos, Hertzberger, Quist, Van Gool, Stokla, Coenen, Benthem Crouwel, Van Velsen en Hannie & Aldo van Eyck de Kubus. Ook diensten en instellingen zoals de gemeente Rotterdam, het Rijksbouwmeesterschap en de RAI hebben de onderscheiding gekregen.

 

Reageer op dit artikel