nieuws

Vraagtekens gemeenteraad bij cultuurcomplex Spuiplein

Architectuur

Twee rechtse oppositiepartijen in de Haagse gemeenteraad willen de stekker trekken uit het Onderwijs- en Cultuurcomplex op het Spuiplein. De rest eist duidelijkheid over eventuele kostenoverschrijding. Dat blijkt uit berichtgeving van Omroep West.

Vraagtekens gemeenteraad bij cultuurcomplex Spuiplein

De afgelopen maanden heeft de welstandscommissie het ontwerp voor het multifunctionele gebouw twee keer afgekeurd. Wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) heeft zes weken extra tijd uitgetrokken om aan de eisen van de commissie te voldoen. De gemeenteraad vreest dat het budget van maximaal 177 miljoen euro wordt overschreden. Niet alleen vanwege de vertraging maar ook omdat de kwaliteitseisen van de welstandscommissie extra geld kosten.

Daarmee zit Wijsmuller in een spagaat. Bij zijn aantreden in 2014 heeft hij de gemeenteraad en de Haagse bevolking het bouwbudget niet te overschrijden. Hij kan proberen de mogelijke budgetoverschrijding te verhalen op ontwikkelaar VolkerWessels. Op dit moment is echter volstrekt onduidelijk of de gemeente of de ontwikkelaar/bouwer de aanpassingen aan het ontwerp gaat betalen. Reden voor Groep de Mos en PVV om te pleiten voor stopzetting van het project. Groep de Mos wil van het Spuiplein een stadspark maken.

De overige partijen zijn het erover eens dat er geen concessies gedaan mogen worden aan de kwaliteit. PvdA gaat ervanuit dat VolkerWessels ‘volgens afspraak’ eventuele extra kosten voor zijn rekening neemt. CDA eist duidelijkheid over de kosten die de vertraging met zich meebrengt. De toekomst van het Spuiplein is al jaren een Haags hoofdpijndossier. De verkiezingsnederlaag van PvdA en de grote winst van Haagse Stadspartij in 2014 was grotendeels te wijten aan de impopulariteit van het ‘megalomane’ Spuiforum-plan van toenmalig PvdA-wethouder Marnix Norder. Wijsmuller zal er alles aan doen om niet dezelfde weg te bewandelen.

Reageer op dit artikel