nieuws

Voorzichtig optimisme in de architectenbranche

Architectuur

De resultaten van het recente conjunctuuronderzoek van de BNA schetsen een voorzichtig optimistisch beeld van de huidige Nederlandse architectenbranche. Ruim 60% van de bureaus is tevreden met de werkvoorraad en bijna de helft verwacht een stijging van de omzet en de hoeveelheid opdrachten in 2017. Groei in activiteiten ligt niet alleen bij nieuwbouw van woningen, maar wordt ook zichtbaar in de transformatie-, hergebruik- en verduurzamingsmarkt.

Voorzichtig optimisme in de architectenbranche

“De branche vindt zichzelf opnieuw uit. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat het langzamer gaat dan we hadden verwacht,” zegt BNA-directeur Fred Schoorl. De branche blijft kwetsbaar. “Meer innovatie en verdienvermorgen aan de voor- en achterkant van het bouwproces is nodig om de branche weerbaarder te maken.”

 

Ontwikkeling werkvoorraad 2008-2016 naar bureauomvang (Panteia)

Onderzoeksresultaten
De werkvoorraad is het afgelopen jaar gestegen van 3,8 naar 4,5 maanden. 65% van de bureaus vindt de werkvoorraad normaal of zelfs groot. Over het algemeen is de werkvoorraad van grote bureaus twee keer zo groot als die van kleine bureaus. Toch blijven bureaus voorzichtig met het uitbreiden van het aantal medewerkers. 30% van de bureaus verwacht te groeien, terwijl 45% van de bureaus het moeilijk vinden om goede nieuwe werknemers te vinden.

Reageer op dit artikel