nieuws

Voormalig ministerie Sociale Zaken wordt toch niet gesloopt

Architectuur

De kans is zeer groot, zo schrijft Omroep West, dat het voormalig ministerie van Sociale Zaken aan de Anna van Hannoverstraat bij station Laan van NOI in Den Haag toch blijft staan. De eigenaar – een investeerder – lijkt te willen voldoen aan de eisen van de gemeente, namelijk dat het ontwerp van Herman Hertzberger mag worden gesloopt.

Voormalig ministerie Sociale Zaken wordt toch niet gesloopt

Dat blijkt uit een brief die wethouder Joris Wijsmuller vrijdagavond aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Over het pand was de afgelopen tijd een discussie gaande tussen het Rijk, de nieuwe eigenaar en de gemeente.

Het ministerie was eigendom van het Rijk, maar het gebouw was overbodig geworden omdat de ambtenaren inmiddels in het centrum van Den Haag zijn gevestigd. Daarom kwam het in de verkoop. In de zomer van dit jaar werd duidelijk dat Litoro Investments uit Schoonhoven het hoogste bod had gedaan: 23 miljoen euro.

Combinatie laag- en hoogbouw

Litoro wilde het pand van de bekende architect Hermen Herzberger echter slopen. Het moest plaats maken voor drie nieuwe gebouwen, een combinatie van laagbouw en twee hoge torens.

Dat zou pas over een paar jaar gebeuren, want onderdeel van de afsprak was dat in het voormalige departement de komende vijf jaar nog 350 vluchtelingen met een verblijfsvergunning zouden worden gehuisvest. Het ministerie werd eerder al gebruikt als noodopvang voor vluchtelingen.

Tegen sloop

De gemeente Den Haag doorkruiste echter de plannen, omdat het complex volgens eerder vastgestelde plannen niet mocht worden gesloopt.

Lees verder bij de bron

Reageer op dit artikel