nieuws

Team BPD | Studioninedots transformeert Cobercoterrein

Architectuur

Het plan van BPD | Studioninedots is door Friesland Campina geselecteerd als winnaar voor de herontwikkeling van de Cobercofabriek en omgeving in Arnhem. In het plan wordt het terrein toegankelijk gemaakt voor Arnhemmers.

Team BPD | Studioninedots transformeert Cobercoterrein

Het Cobercoterrein ligt in Arnhem op een prominente plek aan de Rijn, naast de John Frostbrug, grenzend aan de binnenstad. Het gebied ademt de historie van Coberco en in de plannen van BPD | Studioninedots wordt gebruik gemaakt van de bestaande structuur, de fabrieksgebouwen en de ligging aan de zonzijde van de Rijn. De nieuwe naam van het gebied wordt De Melkfabriek.

Transformatie Campinaterrein door StudioNinedots en BPD 

Dit stuk stad wordt organisch ontwikkeld volgens Studioninedots’ Circulair Cityplot-concept waardoor ook hier wordt ingezet op een adaptieve menging van functies, typologieën en initiatieven en op het aanjagen van waardevolle interactie tussen bewoners en bezoekers. Energie wordt er gewonnen uit hernieuwbare bronnen, mobiliteit wordt collectief en groen krijgt de ruimte. De Melkfabriek gaat in de toekomst volledig draaien op Campina’s biogas.

Transformatie Campinaterrein door StudioNinedots en BPD 

De oude gebouwen worden hergebruikt en nieuwe worden toegevoegd; klein en groot en goedkoop en duur worden er afgewisseld. Drie plots zijn aangewezen voor woningbouw, voor zowel appartementen en lofts als grondgebonden woningen. Deze worden afgewisseld met pleinen met horeca en plekken waar wordt gewerkt. De oude fabriekshallen zijn de identiteitsdragers en bieden straks ruimte aan ambachten, exposities en creatieve events. De voormalige Flessenloods wordt bijvoorbeeld ingezet als markthal voor Arnhems ambacht, de Machinekamer wordt horecagebouw en in het Ketelhuis komt een bierbrouwerij.

Transformatie Campinaterrein door StudioNinedots en BPD 

De Melkfabriek wordt autoluw, en het krijgt vooral met routes voor wandelaars en fietsers die aantakken op de omliggende wijken. Aan de Rijnzijde van het complex wordt een doorlopende boulevard aangelegd waarvan de vormgeving is gebaseerd op de hoogteverschillen die passen bij het rivierenlandschap.

Over de tender

Friesland Campina en de Gemeente Arnhem willen het gebied transformeren. In vervolg daarop schreef Friesland Campina een tender uit. De afgelopen periode vond een selectieprocedure plaats voor de verkoop van het terrein en deze werd gewonnen door BPD Ontwikkeling dat daarvoor Studioninedots’ bewezen concept Circulair Cityplot als uitgangspunt nam. Vervolgens werd het team uitgebreid met Studiospacious, BOEi, DELVA Landscape Architects en lokale partners.

 

Projectinformatie:

Opdrachtgever: BPD Ontwikkeling
Type: Stedenbouwkundig plan, circa 280 appartementen en woningen, werkruimten, voorzieningen, parkeren
Locatie: Nieuwe Kade – Westervoortsedijk, Arnhem
Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Projectteam: Karlijn de Jong, Wouter Hermanns
Team: Studiospacious, BOEi, DELVA Landscape Architects
Lokale partners: onder anderen DTO, Willemsen Makelaars

Reageer op dit artikel