nieuws

Oprichters van gmp ontvangen Baukulturpreis 2016

Architectuur

De oprichters van het Duitse architectenbureau Gerkan, Marg and Partners (gmp), Meinhard von Gerkan en Volkin Marg, ontvangen de Baukulturpreis van Hamburg voor hun architectonische oeuvre en grote bijdrage aan de bouwcultuur van de Hansenstad. De bouwcultuurprijs die sinds 1994 om de drie jaar wordt uitgereikt door de Bund Deutscher Architekten van Hamburg (BDA Hamburg) gaat voor het eerst naar architecten.

Oprichters van gmp ontvangen Baukulturpreis 2016

“Vele gebouwen die tegenwoordig de identiteit van Hamburg bepalen zijn ontworpen door gmp,” aldus architectuurcriticus dr. Jürgen Tietz in zijn lofrede. “Ze hebben de stad gevormd met hun gebouwen, maak ook met hun sociale en culturele betrokkenheid.” Tot het oeuvre van het architectenbureau behoren de glazen en bakstenen winkelpassage Hanseviertel, Hamburgs Helmut Schmidt Airport, het golvende glazen dak van het Museum für Hamburgische Geschichte en de renovatie en uitbreiding van het hoofdgebouw van de Technische Universiteit van Hamburg.


Technische Universiteit Hamburg-Harburg © Marcus Bredt

 
Airport Hamburg © Marcus Bredt

Eerdere winnaars 
De Baukulturpreis wordt dit jaar uitgereikt door Volker Halbach, voorzitter van BDA Hamburg, en prof. Bernhard Winking, voorzitter van de BDA Stichting. Eerdere prijswinnaars zijn onder andere prof. Jörn Walter (Oberbaudirektor van Hamburg; 2012), prof. em. dr. Dieter Läpple (Hafencity University Hamburg; 2007) en kunsthistoricus prof. dr. Herrmann Hipp (2000).

  
Hanseviertel, Hamburg ©Marcus Bredt

Reageer op dit artikel