nieuws

Office Winhov winnaar ARC16 Oeuvre Award

Architectuur

Office Winhov is dit jaar winnaar van de ARC16 Oeuvre Award. Het bureau krijgt de prijs omdat ze als geen ander maatschappelijke veranderingen weet te vertalen in interventies in de alledaagse omgeving.

 

Het gestaag groeiend oeuvre van Office Winhov bestaat uit gebouwen die zeer verfijnd zijn en die zijn gemaakt met een sterk gevoel voor locatie en sfeer. Nu architecten worden uitgedaagd de toegevoegde waarde van hun werk te verduidelijken, is Office Winhov inspirerend voor een nieuwe generatie ontwerpers.

Office Winhov maakt deel uit van een generatie die is te beschouwen als de opvolger van de beroemde Superdutch architectuur uit de jaren 90. Ze onderscheidt zich door een geringere nadruk op spectaculaire en iconische gebouwen, en door een zoektocht naar gebouwen die verfijnd zijn en gemaakt worden met een groot gevoel voor de locatie en de atmosfeer ervan. Office Winhov behoort in de ogen van de jury tot de meest uitgesproken exponent van deze generatie.

W hotel, foto: Stefan Müller
W hotel, foto: Stefan Müller

Joost Hovenier is met Jan Peter Wingender de geestelijke vader van deze benadering. Met de toekenning van de ARC16 oeuvreprijs wil de jury ook deze dit jaar onverwacht overleden architect eren. De jury onderkent dat de nalatenschap van Joost voor het bureau en de Nederlandse architectuur blijvend is.

Office Winhov is een Amsterdamse architectenbureau dat in 1995 is opgericht door Joost Hovenier (1963-2016) en Jan Peter Wingender (1965). Vanaf 2010 is Uri Gilad (1977) als partner aan het bureau verbonden. Het bureau werkt aan projecten op het gebied van woningbouw, utilitaire gebouwen en transformatie in Nederland en daarbuiten. Daarnaast zijn de bureaupartners zeer actief in het onderwijs, het advieswerk en de architectonische cultuur in bredere zin.

Samenstelling jury

De jury van de ARC16 Oeuvre Award bestaat dit jaar uit Jan Willem van de Groep (voorzitter, oprichter ARXlabs, Factor Zero Challenge the Future), Reimar von Meding (directeur KAW), Meindert Smallenbroek (directeur Energie Omgeving, Ministerie Economische Zaken) en Harm Tilman (secretaris, hoofdredacteur de Architect).

Over ARC16 Oeuvre

De ARC16 Oeuvre Award wordt jaarlijks toegekend aan een architect of een persoon uit een aanverwante discipline die een vakmatige bijdrage levert aan het verbeteren van de kwaliteit van de gebouwde omgeving. De prijs is een initiatief van de redactie van de Architect.

ARC16 Oeuvre Award is een initiatief van de redactie van de Architect

Reageer op dit artikel