nieuws

Nominaties Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal 2016 bekend

Architectuur

Ieder jaar reikt de gemeente Amsterdam de Zuiderkerkprijs en de Geurt Brinkgreve Bokaal uit voor het beste project van het afgelopen jaar. De jury’s van de Zuiderkerkprijs en de Geurt Brinkgreve Bokaal hebben elk drie projecten genomineerd, waaruit op 7 december de winnaars bekend worden gemaakt. De Zuiderkerkprijs gaat naar de architect en opdrachtgever van het beste woningbouwproject. De Geurt Brinkgreve Bokaal gaat naar de opdrachtgever van het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed.

Nominaties Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal 2016 bekend

De nominaties:

– Patch 22 van Tom Frantzen et al (eveneens genomineerd voor de ARC16 Innovatie Award), opdrachtgever: Lemniskade Projecten. Patch 22 is een nieuwbouwproject dat op diverse vlakken relevant is voor transformatie en hergebruik, zowel op gebied van risicohoudend ondernemerschap door de ontwerper als de duurzaamheid van de houten draagstructuur, aldus de jury van de ARC16 Innovatie Award.

Moving Up genomineerd voor Zuiderkerkprijs 2016

– Moving Up door Benthem Crouwel, opdrachtgever: ERA Contour, Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling. Het project ligt op een zeer strategisch punt in de binnenstad van Amsterdam bovenop de twee entrees van het splinternieuwe metrostation De Pijp van de Noord-Zuidlijn. Door de aanleg van de Noord-Zuidlijn moesten een aantal 19e eeuwse panden plaats maken voor hypermoderne metrostations met daarboven royale, 21ste eeuwse appartementen.

de Smaragd genomineerd voor ARC16 Innovatie Award
Foto: Allard van der Hoek en/of Rogier Alleblas

– De Smaragd door M3H Architecten, opdrachtgever De Alliantie. Het gebouw ligt op een architectuurhistorisch zeer interessante plek, de overgang van de bebouwing van de 19e eeuwse ring in de 2e Atjehstraat en de gordel 20-4- aan de Insulindeweg. De gevels van het nieuwe gebouw regeren op deze overgang. De sculpturaliteit van het gebouw wordt versterkt door de verhoogde kop aan het spoor met een groot overstek en door de afgeronde hoeken. Het verhoogde volume op de kop vormt samen met de bebouwing aan de overkant een poort naar de insulindeweg ter plaatse van het station maar maakt anderzijds deel uit van het bestaande bouwblok.

Jury

De jury van de Zuiderkerkprijs bestaat uit een jaarlijks wisselend team van drie externe deskundigen op het gebied van architectuur en stedelijke ontwikkeling. Dit jaar bestaat de jury uit: Isaäc Kalisvaart (voorzitter), vastgoedondernemer en vm. CEO MAB Development; Merel Pit, architectuurjournalist en Furkan Köse, partnerarchitect bij Atelier PUUUR en winnaar Zuiderkerkprijs 2015.

Geurt Brinkgreve Bokaal

De jury van de Geurt Brinkgreve Bokaal bestaat uit een jaarlijks wisselend team van drie externe deskundigen op het gebied van herontwikkeling en/of restauratie van erfgoed. Dit jaar bestaat de jury uit: Susan Lammers (voorzitter), directeur bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed; Sander Nelissen, architect en directeur van Wessel de Jonge Architecten, winnaar Geurt Brinkgreve Bokaal 2013 en Yteke Spoelstra, architectuurhistoricus gespecialiseerd in scholenbouw en monumentale wandkunst.

Deze jury heeft uit tien voorgeselecteerde projecten de volgende drie projecten genomineerd (in alfabetische volgorde):
B.Amsterdam, Johan Huizingalaan 763a. Opdrachtgever: Timeless Investments
Architect: NEXT architects, Studio Fabrick, B.Amsterdam
– Huisartsen Westerpark, praktijk Bevers Barten, De Wittenkade 59, Opdrachtgever: M. Bevers en D. Barten, huisartsen. Architect: BNB architecten
– W Bank, Spuistraat 172. Opdrachtgever: Europe Hotels | Private Collection
Architect: Office Winhov (winnaar ARC16 Oeuvre Prijs)

De algemene criteria die gelden bij de beoordeling van de projecten, zijn: creativiteit van de transformatie, behoud van erfgoedwaarden van het gebouw, samenwerking met de gebruiker en buurt en duurzaamheid. Daarnaast moeten projecten passen bij het gedachtengoed van Geurt Brinkgreve. Hij streed voor behoud en herstel van de Amsterdamse binnenstad en zette zich in voor ernstig bedreigd erfgoed. De prijs is een wisselbokaal en wordt uitgereikt aan de opdrachtgever van het winnende project.

De prijs wordt samen met Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad georganiseerd.

Reageer op dit artikel