nieuws

Nieuwe Australische Ambassade in Washington van Bates Smart

Architectuur

Op 15 november kondigde het Australische Ministerie van Buitenlandse zaken aan dat Bates Smart de prijsvraag voor het nieuwe ontwerp van de Ambassade in Washington heeft gewonnen. Het gerenommeerde architectenbureau ontwierp een veelhoekig glazen volume, afgewerkt met houten details, dat uitkijkt op het Witte Huis.

Nieuwe Australische Ambassade in Washington van Bates Smart

 

Historie

In 1964 was het Australische bureau Bates Smart al verantwoordelijk voor het ontwerp van de huidige Ambassade. Het resultaat was een streng symmetrisch, klassiek-modern ontwerp dat in groot contrast stond met de door Beaux-Arts gedicteerde omgeving. In 2014 raakte het gebouw in verval en sindsdien gaat de imposante gevel schuil achter afgedekte steigers. Afgelopen dinsdag werd aangekondigd dat de Ambassade vervangen zal worden door een nieuw ontwerp ter waarde van $237 miljoen, opnieuw naar de hand van het inmiddels ruim 160 jaar bestaande architectenbureau Bates Smart.

Symbool voor Australië
De Ambassade ligt in het hart van de diplomatenwijk van Washinton, 800 meter verwijderd van het Witte Huis. Vergeleken met haar voorganger oogt het gebouw vanwege haar open gevel en grote ontvangstruimte open en uitnodigend. Achter de ontvangstruimte komen een aantal ceremoniële en publieke ruimtes en een kunstgallerij. De bovenverdiepingen worden ingericht als flexibele kantoorruimte.


Uitzicht op atrium © Bates Smart

“Het ontwerp voor de nieuwe Ambassade is geïnspireerd op de unieke en verleidelijke schoonheid van het Australische landschap,” aldus Kristen Whittle, directeur van Bates Smart. De open luchten, grote, uitgestrekte vlaktes en warme kleuren van Australië komen terug in de glazen gevels, houten afwerking en grote entreehal. Via een atrium treedt het daglicht tot diep in het gebouw binnen. Volgens de Minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop staat ontwerp symbool voor “een modern en innovatief Australië”.


Gezicht op oostgevel © Bates Smart

Reageer op dit artikel