nieuws

Koepelgevangenis Breda krijgt tijdelijke bestemming

Architectuur

De voormalige koepelgevangenis in Breda wordt tijdelijk de ‘FutureDome’. Vanaf 1 december worden de gebouwen op het terrein gebruikt voor onder meer educatie, sport en zorg. Het rijksmonument blijft in de verkoop staan. De uiteindelijke bestemming is nog niet vastgesteld door Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Breda. Dit duurt naar verwachting nog zeker twee jaar.

In april vorig jaar werd al duidelijk dat bij het uitblijven van directe verkoop, (tijdelijke) herbestemming, transformatie en gebiedsontwikkeling tot de opties zouden behoren. Dit lijkt nu dus het geval. Veel panden zijn niet zomaar in de markt te zetten, omdat er geen directe vraag is naar verouderde gebouwen met een bestemming waaraan geen behoefte bestaat. De koepelgevangenis in Breda is daar een voorbeeld van.

 

Tijdelijke activiteiten

Rijksvastgoedbedrijf stelde VPS Nederland aan als ‘organisator’ van de tijdelijke activiteiten in de gevangenis, en op het terrein er omheen (De Boschpoort). De activiteiten worden uitgesplitst in de thema’s cultuur en creativiteit, toekomst van stad en omgeving, sport, spel en beweging, innovatie en duurzaamheid, educatie en zorg.

Een deel van de panden wordt in gebruik genomen door ondernemers: van startups tot gevestigde bedrijven. Daarnaast is VPS  in gesprek met verschillende zorgpartijen om de gebouwen te gebruiken voor tijdelijke zorghuisvesting. Ook kunstenaars, vrijwilligers en inwoners van Breda kunnen gebruikmaken van het complex.

Tot 1 december maakt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) nog gebruik van een deel van het complex voor de opvang van vluchtelingen.

bron: Cobouw

Reageer op dit artikel