nieuws

Klein Kadoelen Amsterdam-Noord in ontwikkeling

Architectuur

Naar ontwerp van Houben / Van Mierlo Architecten en Delva Landscape Architects wordt op een voormalig fabrieksterrein in Amsterdam-Noord een kleine woonwijk met 48 woningen gerealiseerd. Klein Kadoelen bevindt zich in een hoek tussen de Landsmeerderdijk en de Kadoelenweg, een authentieke straat met lintbebouwing. De locatie biedt uitzicht op de Wilmkebreekpolder, een waardevol natuurgebied midden in het stadsdeel.

Klein Kadoelen Amsterdam-Noord in ontwikkeling

Geborgen en open

Jelle Houben: “De Landsmeerderdijk bestaat al bijna duizend jaar. De Wilmkebreekpolder al bijna 600 jaar. Zo’n nieuwe woonbuurt moet ook weer eeuwen meegaan. Daarom moet hij passen in de bestaande structuur, de oorspronkelijke lijnen volgen. Wat opvalt, is dat het terrein tegelijkertijd heel open en heel besloten ligt: lager dan de dijk en achter de lintbebouwing van de Kadoelenweg. Maar in het ontwerp opent het gebied zich naar alle kanten: de dijk, de polder, de Kadoelenweg. De wijk heeft dus alleen maar voorkanten. Dat is een bijzondere dubbelzinnigheid: besloten, maar duidelijk deel van het grotere geheel.”

  

Organische structuur

“Bij het ontwerp van de verkaveling hebben we goed gekeken naar dorpen in de nabije omgeving, zoals Broek in Waterland”, stelt Houben. “Daar zie je soms kleine steegjes tussen woningen door, die zich opeens openen naar het landschap. Dat hebben wij ook in Klein kadoelen aangebracht. Door de diepe kavels tussen Kadoelenweg en de polder te ontsluiten met tussenstraatjes en stegen, ontstaan verrassende achtererven en intieme woonplekken. De structuur van de wijk heeft een organische uitstraling. Alsof het zo is ontstaan. Dat voel je als je straks door de buurt wandelt en vanuit kleinere straatjes onverwachte ruimte of woningen ontdekt.”

  

Robuust en warm

“De oorspronkelijke architectuur langs de oude Waterlandse Zeedijk en in het aansluitende Waterland was een belangrijke inspiratiebron voor de architectuur van de woningen. De houten gevels, de witte lijsten en de ramen met roeden. Het gebruik van de kleuren wit, grijs, blauw en groen; de kwaliteit van Hollandse luchten. Deze kenmerken zijn herkenbaar in de ontwerpen van de woningen van Klein Kadoelen. Royale, hedendaagse woningen; heldere, scherp gesneden volumes, gemaakt van hoogwaardige materialen in een fijne detaillering. Met een variatie van woningtypen, materialen en kleuren hebben we een organische eenheid van robuustheid en warmte gecreëerd.”

Opdrachtgever: Hurks vastgoedontwikkeling, ’s-Hertogenbosch
Stedenbouwkundig plan en architectuur: Houben / Van Mierlo, Eindhoven
Openbare ruimte: Delva Landscape Architects, Amsterdam

 

Reageer op dit artikel