nieuws

Jeroen Doorenweerd ontwerpt uniek land-art park in Groningen

Architectuur

Kunst en natuur komen samen in het nieuwe Park Meerstad. Met een oppervlakte van 10 ha is het park het grootste openbare landkunst-project van Nederland. “Park Meerstad is echt een aanwinst voor Groningen, zowel door het bijzondere ontwerp als de recreatieve waarde voor de inwoners van de gemeente,” aldus Roeland van der Schaaf, wethouder Ruimtelijke Ordening & Wonen van de Gemeente Groningen. Naar verwachting is het park eind 2018 klaar.

Jeroen Doorenweerd ontwerpt uniek land-art park in Groningen

Meerstad is een gebied van 2.500 ha ten oosten van de stad Groningen aan het nieuwe Woldmeer. Doel is om hier een rustig woongebied van te maken, omgeven door natuur en met een groot aanbod aan recreatiemogelijkheden. 

Het ontwerp voor het park is een samenwerking tussen Bureau Meerstad, het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) en gemeente Groningen. Beeldend kunstenaar Jeroen Doorenweerd en landschapsarchitect Matthijs Dijkstra (MD Landschapsarchitectuur) ontwierpen een heuvelachtig park dat wordt doorsneden door een kaarsrecht betonnen fietspad. Hierbinnen worden met natuurlijke elementen diverse bijzondere plekken gecreëerd, zoals stapstenen en een uit hout opgetrokken kabelbaan. 

De samenwerking tussen de kunstenaar en landschapsarchitect was bijzonder. Voor het indelen van het gebied gebruikten Doorenweerd en Dijkstra een katoenen laken, waarmee ze de heuvels op schaal plooiden. ‘De grap is dat als wij dit als ‘landschappers’ zouden doen, iedereen zegt: ‘Wat doen jullie nu?!’ Maar als het kunst is, dan mag he1,’ zegt Dijkstra.

Vanaf 2018 vormt het heuvelachtige gebied samen met het Woldmeer, het strand en de fiets- en wandelpaden een levendige ontmoetingsplek aan de rand van Groningen. 

Reageer op dit artikel