nieuws

DGJ wint prijsvraag Brisgi in Baden (CH)

Architectuur

Het samenwerkingsverband Meier Leder uit Baden, Müller Sigrist uit Zürich en DGJ Architects & Landscapes heeft een prijsvraag gewonnen voor collectieve woningbouw in Brisgi in Baden. Het terrein voor bijna 160 nieuwe appartementen is gelegen aan de rivier de Limmat, 20 km stroomafwaarts vanaf Zürich.

DGJ wint prijsvraag Brisgi in Baden (CH)

In het winnende ontwerp zijn de toekomstige gebouwen gelegen op een helling die trapsgewijs afdaalt naar het niveau van de rivier.  Dit zorgt voor een ruimtelijke verbinding van de Kappeler buurt naar de rivier de Limmat. Hierdoor ontstaan tussen de gebouwen ontmoetingsplekken en rustplaatsen waar ruimte is voor gemeenschappelijk wonen. Alle appartementen zijn vol zonlicht en georiënteerd in verschillende richtingen. Een gevarieerd aanbod van appartementen met gedifferentieerde kwaliteiten laat het toe om verschillende leefstijlen te hebben in de directe buurt.

dgj plankaart woningbouw Zwitserland 

Volgens de jury ‘brengt het project de stedelijke ruimte met zijn sociale en technische aspecten samen in één context. Het overtuigt met een betoog voor gemeenschappelijk wonen dat zorgvuldig is uitgewerkt, en belooft een betere waardering voor het hele Brisgi gebied.’

De uitschrijvers, Wohnbaustiftung Baden, zocht in een ontwerpwedstrijd naar plannen voor een hoogwaardige woonwijk waarin de kenmerken en het karakter van de bestaande buurt behouden blijft.  Gevraagd werd om concepten en ideeën die een breed scala aan potentiële huurders zouden aantrekken en ruimte bieden aan verschillende woonvormen: kleinere woningen voor alleenstaande of gepensioneerden evenals aanbod voor gedeelde appartementen.

DGJ Architects Landscapes staat in Nederland onder leiding van de Zwitser Daniel Jauslin, die ook onderwijs geeft in landschapsarchitectuur in Wageningen. Het bureau gaat verhuizen naar Zwitserland, naar Zurich. 

Reageer op dit artikel