nieuws

Architect Gunnar Daan overleden

Architectuur

“Onze gebouwde omgeving is een zich steeds vernieuwend, maar gelukkig ook goeddeels blijvend, zelfportret van een eeuwenoude samenleving. De Architectuur zorgde dat het hier en daar een optimistisch beeld werd van een cultuur met zelfrespect. Ik hoop daaraan te hebben bijgedragen,” schreef de architect Gunnar Daan op zijn website. Op zondag 29 oktober is de 77-jarige architect overleden.

“Je zou het bijna vergeten, maar we leven hier in een paradijs,” zei Gunnar Daan tegen NRC-columniste Jutta Chorus. Daan werd geboren in 1939 in Noord-Limburg en belandde via een Bouwkunde-opleiding te Delft in het Friese Oosternijkerk met zijn eigen bureau. In 2005 verliet hij dit bureau (TWA Architecten), maar bleef actief in de architectuurwereld via prijsvragen en exposities. Zijn actief onderhouden website staat vol foto’s, schetsen en schilderingen van eigen ontwerpen en gezichten op de gebouwde omgeving en natuur.

De architect was vooral actief in het noorden van Nederland, waar hij onder andere het Gemeentehuis van Dongeradeel in Dokkum (2003), het Aquaverium in Grou (2000) en het indrukwekkende glazen Crystalic Business Centre in Leeuwarden (2002) ontwierp.

Daan was een eigenzinnige maar betrokken man, die zich in grote mate bekommerde om de kwaliteit van de gebouwde omgeving. In ‘Lokale ingrepen’ (1995) schreef architectuurhistoricus en redacteur van Archis Arjen Oosterman over Daan’s ontwerpvisie: “Het gebouw moet iets teweegbrengen, een spoor nalaten, ook als de laatste materiële rest al lang verdwenen is; het gebouw beroert de plek.”

 

Reageer op dit artikel