nieuws

Zaha Hadid Architects wint in Saudi Arabië

Architectuur

De naamgeefster van Zaha Hadid Architects zou trots zijn op het behaalde resultaat van het bureau dat de competitie heeft gewonnen voor een 8.780 m2 cultureel centrum in het historisch Diriyah in Saudi Arabië.

Zaha Hadid Architects wint in Saudi Arabië

Het ‘Urban Heritage Administration Centre’ vormt het nieuwe hoofdkantoor voor het lokale erfgoedmuseum aan de rand van Riyadh. Het ontwerp van ZHA komt direct naast het overheidsgebouw (6330 m2) van Diriyah, een ontwerp van Dar Al-Omran dat eveneens is verkozen door een ontwerpwedstrijd. Diriyah ligt 35 kilometer ten noordwesten van Riyadh in de weelderig Wadi Hanifah Vallei. De stad was de thuisbasis van de eerste Saoedische dynastie in de achttiende eeuw. De overgebleven en vervallen muren en paleizen behoren tot het Unesco Werelderfgoed.

Zaha Hadid Heritage Centre Saudi Arabie

Het nieuwe geschiedcentrum krijgt een watergevuld atrium en vier gecreëerde groene oases die verwijzen naar de groene vallei waar het in ligt. De geperforeerde gevel moet het interieur beschermen tegen het invallend zonlicht maar ook uitzicht bieden op de omliggende omgeving. Ook komt in het centrum van de dubbele gevel een verwijzing naar de historische aarden gebouwen.

Zaha Hadid Heritage Centre Saudi Arabie

Na oplevering bevat het gebouw een permanente tentoonstellingsruimte, bibliotheek, lezingenhal, een onderwijsruimte en archeologische onderzoeksruimtes.

Zaha Hadid Heritage Centre Saudi Arabie
Deze laatste overwinning komt zeven maanden nadat oprichtster Zaha Hadid overleed. Eerder dit jaar won het gelijknamige bureau de opdracht voor een cultureel kwartier in Bournemouth en is de praktijk eveneens genomineerd voor een eco-stadion in Gloucestershire.

Reageer op dit artikel