nieuws

Spotlight: drie woningbouwprojecten uitgelicht

Architectuur

Om steden te verdichten gaan woningbouwprojecten in Nederland steeds vaker hoog de lucht in. Woontoren de Verkenner van Mei architects and planners past in deze lijn. Ook Office Winhov realiseerde onlangs een woontoren. De dragende gevels daarvan zijn een bewijs van hedendaags vakmanschap. Het laatste project in het oktobernummer van de Architect staat in Antwerpen. De stadsappartementen hier hebben veel extra woonkwaliteit door ruime wintertuinen.

Spotlight: drie woningbouwprojecten uitgelicht

Prefabricatie

De woontoren van Office Winhov staat in een totaal andere context. Het studentenhuisvestingscomplex bij de TU in Eindhoven is nauwkeurig ingepast binnen het naoorlogse campusplan. Het gelede volume rijst direct op uit het groen. De strakke ritmische gevel van betonnen elementen sluit aan op de bestaande campusbebouwing. Naast de gevel zijn bijna alle bouwelementen geprefabriceerd. “Met een rondrijdende kraan en een klein team bouwvakkers kon het gebouw met bijna een laag per week oprijzen”, beschrijft Willem Wopereis.

 
De Verkenner – Mei architects and planners, fotograaf: Jeroen Musch

Uitgehold Volume

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland markeert een nieuwe woontoren de ontwikkelingen in het gebied. De bewuste gentrificatiestrategie tracht de diversiteit van de buurt te vergroten. Nieuwe grondgebonden woningen met bakstenen gevels wisselen de naoorlogse bebouwing af. De oranje betonnen gevel van de Verkenner sluit hier op eigen wijze bij aan. Aan de binnenzijde is de gevelafwerking echter verrassend anders. “Het effect van dat contrast is een gebouw dat uitgehold lijkt te zijn”, schrijft Jaap Evert Abrahamse.

 
Wintertuinwoningen – Atelier Kempe Thill, fotograaf: Ulrich Schwarz

Wintertuinen

Atelier Kempe Thill ontwierp Wintertuinwoningen voor een grootschalige uitbreiding van Antwerpen. De stad is volgens Dominique Pieters een vreemde eend in de bijt. Door slim in te spelen op de mogelijkheid voor buitenruimtes in het masterplan, beschikt elke woning tevens over een wintertuin. De relatief kleine stadsappartementen met een of twee kamers hebben hiermee veel extra woonoppervlak.

 

Reageer op dit artikel