nieuws

Render Ster van de Week – Lotuswoningen Lyiang China

Architectuur

Laten we eerlijk zijn: elke architect houdt van mooie renderings. Los van alles wat kan en mag, tonen renderings ons hoe de wereld er idealiter uitziet. Meestal bevolkt met jonge blije mensen en designmeubels, bijna altijd badend in het zonlicht. Wat je er ook van vindt, renderen is een kunst. Elke vrijdag tonen we je de mooiste rendering van de week.

Render Ster van de Week – Lotuswoningen Lyiang China

Deze week gaat onze Render Ster van de Week naar een project van een Nederlands bureau, naar AchterboschZantman architecten uit Leeuwarden voor de Lotuswoningen Lyiang in China. De vestigingstad van het bureau heeft een vriendschapsband et Liyang in China. In dit verband heeft het architectenbureau voor de stad een ontwerp gemaakt van zelfvoorzienende drijvende woningen in de vorm van een lotus. De bedoeling is om hiermee tot een duurzame gebiedsontwikkeling te komen en de CO-2 uitstoot tot een minimum te beperken, natuurlijke bronnen niet uit te putten en geen afval te produceren.

 Lotuswoningen China, Render Ster door AchterboschZantman Architecten

De vorm van de woning is geïnspireerd op de natuur. Omdat water een hoofdrol speelt bij een duurzame woning ligt het voor de hand om drijvende woningen te maken. De lotus heeft niet alleen een symbolische betekenis van reinheid en schoonheid in China, maar heeft ook een zuiverende werking op water.

 Lotuswoningen China, Render Ster door AchterboschZantman Architecten

Het ontwerp van de woning is gebaseerd op de lotus met een kelk als hart van de woning en daaromheen bladeren die niet alleen een beschermende functie hebben, maar de natuurlijke energiebronnen toelaten waar deze gewenst zijn. Zo zijn er beweegbare delen die de zon sturen, en vaste bladeren die als waterfilters dienen of groei van allerlei planten mogelijk maken en zo een zuiverende werking hebben. De woning is zo ontworpen dat het in de hete Chinese zomer in zijn eigen schaduw staat, tegelijk zon opvangt en warmte vasthoudt in de nacht door de bladeren weer te sluiten.

 Lotuswoningen China, Render Ster door AchterboschZantman Architecten

Lotuswoningen China, Render Ster door AchterboschZantman Architecten

Het ‘lotus effect’ is het verschijnsel dat optreedt als water of vuil op het blad van de lotus terecht komt. Het blijft niet plakken maar loopt er vanaf, veroorzaakt door micro- en nano- structuren op het oppervlak. Deze zelfreinigende eigenschap maakt deze waterplant tot symbool van zuiverheid en dient als voorbeeld voor de transparante kern van de woning. Het effect dient als metafoor voor de wateropvang en watergebruik, en als voorbeeld voor een onderhoudsarm ontwerp.

 Lotuswoningen China, Render Ster door AchterboschZantman Architecten 

 

 

 

Reageer op dit artikel