nieuws

Nominaties ARC16 Meubel Award bekend

Architectuur

Studio Farris Architects, XML+Jurgen Bey en Studio Samira Boon zijn genomineerd voor de ARC16 Meubel Award. Dat heeft de jury, onder leiding Miriam van der Lubbe, afgelopen maandag bekend gemaakt. De Award wordt ieder jaar uitgereikt aan het beste meubelontwerp dat door een ontwerper is gemaakt in het jaar voorafgaande aan de toekenning. De opgave betreft het maken van een ontwerp voor een zitmeubel, serie of systeem, ten behoeve van gebruik in de werkomgeving. Op 17 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Kurhaus te Scheveningen.

Nominaties ARC16 Meubel Award bekend

De drie genomineerden zijn door de jury geselecteerd uit 27 inzendingen. Na breed overleg nomineerde de jury drie projecten, te weten: het meubel in Stable (B) door Studio Farris Architects, het meubilair van de Europese Raad (Brussel) door XML + Jurgen Bey en de Schommelbank van Studio Samira Boon.

Studio Farris Architect

Meubel in Stable (B) door Studio Farris Architects

Het meubel van Studio Farris Architects in Stable (B) bestaat uit een samenstel van op elkaar gestapelde houten balken waarmee de ruimte is getransformeerd tot een functioneel kantoor. De balken bestaan uit zowel grote, massieve als holle blokken, afhankelijk van de vraag of ze dienst doen als constructie of worden gebruikt voor opslag. Ze zijn onderling verbonden met behulp van stalen profielen. Door de wijze waarop de houten balken zijn gestapeld, ontstaan verschillende ruimtes. Op het meubelzijn verschillende werkplekken gecreëerd met behulp van twee werkbladen. Onder dit platform ligt een ontmoetingsruimte met uitzicht op het landschap. Het interieur van Stable is genomineerd voor de ARC16 Interieur Award.

Europese raad genomineerd voor ARC16 Meubel Award

XML + Jurgen Bey

Meubels voor Europese Raad in Brussel (B) door XML + Jurgen Bey

In het kader van het Nederlandse Voorzitterschap van de Europese Unie richtten XML en Jurgen Bey het Justus Lipsius-gebouw van de Europese Raad in Brussel (B) opnieuw in. Daarvoor ontwierpen zij onder andere de meubels voor de vergaderruimte van Europese regeringsleiders. De regeringsleiders konden in deze ruimte wisselen tussen groepsgesprekken of één-op-één uitwisselingen. Ze konden daarbij recht tegen over elkaar gaan zitten, of juist meer informeel van gedachten te wisselen. Het ontwerp bestaat uit 28 unieke, in elkaar grijpende meubels die staan voor de 28 EU-lidstaten. Het meubel herinnert de Europese leiders op een subtiele manier aan het gegeven dat sterk van elkaar verschillende, bijzondere onderdelen gezamenlijk een geheel kunnen vormen.

Schommelbank Samira Boon genomineerd voor ARC16 Meubel Award Studio Samira Boon

Schommelbank door Studio Samira Boon

Beweging heeft een positief effect op mensen met dementie, omdat dit het degeneratieproces van de hersenen kan vertragen. Dit idee is door Studio Samira Boon op een poëtische wijze vertaald in een variant op de klassieke schommelbank. Door de beweging ervan te transformeren tot een samenhangende zintuiglijke ervaring, is een multi-gelaagd therapeutisch effect bereikt. Dit wordt bereikt door de integratie van textiele structuren boven de bank, het toevoegen van zachte LED-verlichting, en zelfs een geluidsculptuur. Samen stimuleren zij verschillende zintuigen, waaronder het evenwichtsorgaan, het gezichtsvermogen en het gehoor.

Samenstelling jury

De jury van de ARC16 Meubel Award bestaat dit jaar uit Miriam van der Lubbe (Van Eijk Van der Lubbe, voorzitter), Jorre van Ast (Arco), Dennis Heijink (CBRE)Renske Schreier (criticus) en Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect, secretaris).

ARC16 Meubel Award

De ARC16 Meubel Award richt zich op het ontwerp voor een zitmeubel, serie of systeem, ten behoeve van gebruik in de werkomgeving. De uitschrijvers signaleren dat de werkomgeving een geweldige ontwikkeling doormaakt. Wonen en werken zijn dichter bij elkaar komen liggen, waardoor de werkomgeving van karakter is veranderd. Tegelijkertijd wordt in de werkomgeving een grote diversiteit aan activiteiten ondernomen.

Zitmeubels zijn belangrijke onderdelen van een interieur

Niet verwonderlijk is dat parallel aan de ontwikkelingen in de werkomgeving, een differentiatie aan zitmeubels optreedt. Naast kantoorstoelen zien we fauteuils, banken en modulaire systemen opduiken, maar ook ontmoetingsplekken en lounge werkplekken. Bij de beoordeling let de jury op de functionaliteit en het karakter van het meubel. Een ander belangrijk aandachtspunt is het materiaalgebruik en de constructieve uitwerking. Een productierijp product geniet de voorkeur.

Prijsuitreiking

De winnaar van de ARC16 Meubel Award wordt op 17 november 2016 bekend gemaakt tijdens de ARC16 Award Show in het Kurhaus te Scheveningen. Meer informatie

De ARC16 Meubel Award is een initiatief van Rohde Grahl, Gabriel en de Architect

Reageer op dit artikel