nieuws

Herinrichting gebied Amstelstation van start

Architectuur

De gemeenteraad van Amsterdam heeft ingestemd met het definitief ontwerp voor het stationsgebied rond het Amstelstation. Dit betekent dat de herinrichting van de openbare ruimte aan de oostzijde van het Amstelstation kan beginnen.

Herinrichting gebied Amstelstation van start

Het ontwerpteam Office Winhov (winnaar ARC16 Oeuvre Award) en Gottlieb Paludan Architects is op 28 juni door ProRail, gemeente Amsterdam en NS Stations geselecteerd. Er komt onder meer een ondergrondse fietsenstalling waar plek is voor 3.650 fietsen. Vanwege de grote hoogteverschillen in het gebied komt er een lift in het stationsgebied. De nieuwe Julianalaan met rijweg en vrije busbaan moet in de toekomst een vrije (bus-)trambaan worden.

 Om het gebied te verbeteren als OV-knooppunt voor trein, bus, metro en tram wordt de tramlus verplaatst. Verder is meer groen gepland en wordt de toegankelijkheid van het station vergroot. Het plan moet de monumentale waarde van het centraal gelegen (rijks)monumentale stationsgebouw versterken. Volgens het stadsbestuur voorziet het ontwerp, dat met alle belanghebbende partners (zoals NS en ProRail) is ontwikkeld, in een aantrekkelijke, efficiënte en comfortabele omgeving.

Reageer op dit artikel