nieuws

Den Oever krijgt Waddenbelevingspunt

Architectuur

Een Waddenbelevingspunt. Zo heet het bijzondere bouwwerk dat volgend jaar verrijst op een van de meest winderige plekken van Den Oever, het Noord-Hollandse dorp dat aan het begin van de Afsluitdijk ligt. Knevel Architecten uit Amsterdam maakte het ontwerp in opdracht van Gemeente Hollands Kroon.

Den Oever krijgt Waddenbelevingspunt

“Het is een van de uiterste punten van Nederland, dus een bijzondere locatie waar je kilometers ver kan kijken’’, zegt architect Benjamin Robichon van Knevel Architecten uit Amsterdam. “Maar het is ook een plek waar het aardig kan spoken. Het Waddenbelevingspunt moet een plek worden waar mensen de Wadden ook echt kunnen beleven en voelen. Je kunt vanaf hier bijzondere vogels spotten, maar ook de Waddeneilanden te bekijken. En met een beetje geluk kun je wellicht zeehonden spotten.’’

Waddenbelevingspunt_Knevel Architecten

Zeer vruchtbare grond

Het Waddenbelevingspunt, dat het even verderop gelegen uitkijkplatform gaat vervangen, ligt aan de rand van een kwelder. Na hoogwater blijft op deze buitendijkse landaanwas een laagje modder achter. De grond is daardoor erg vruchtbaar, met als gevolg dat hier veel vogels op af komen: het is een paradijs voor vogelliefhebbers.

Waddenbelevingspunt_Knevel Architecten

Geïnspireerd op platforms in Noordzee

Het Waddenbelevingspunt heeft een ronde, krachtige vorm, de constructie is van staal. Twee ronde schijven vormen de vloeren. Het bovenste platform is te bereiken via een trap langs de constructieve kern. Het bouwwerk is volgens architect Robichon geïnspireerd op de platforms in de Noordzee. “Dat verklaart ook de gele kleur, net als de meeste platforms in zee.’’

Waddenbelevingspunt_Knevel Architecten

“Duurzame karakter is vereiste”

De gevel bestaat uit grenenhouten lamellen. Robichon: “Het bijzondere is dat het hout afkomstig is van bomen uit het nabijgelegen Robbenoordbos. Het duurzame karakter vinden wij een vereiste. We gaan ook lokale ondernemers betrekken bij de realisatie van dit project.’’

Tussen de lamellen komt een aantal nestkasten. De kasten krijgen een kijkgat aan de zijde van het platform, zodat bezoekers de vogels van heel dichtbij kunnen kijken zonder ze te storen. Ook komt er WiFi, zegt Robichon. “Wel zo handig, als je meer wilt weten over bepaalde vogels: er zijn genoeg apps die je daarbij kunnen helpen.’’

Meerdere partijen zijn bij de realisatie van het belevingspunt betrokken: naast Knevel Architecten zijn dat de gemeente Hollands Kroon, Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer. Pieters Bouwtechniek tekent voor de constructie.

Meer informatie over dit project
Dit bericht en andere projecten en aanbestedingen zijn te lezen op www.bouwberichten.nl

Reageer op dit artikel