nieuws

Office Winhov onderscheiden met ARC16 Oeuvre Award

Architectuur

Office Winhov is dit jaar onderscheiden met de ARC16 Oeuvre Award. Office Winhov krijgt deze prijs omdat ze als geen ander maatschappelijke veranderingen weet te vertalen in interventies in de alledaagse omgeving. Het gestaag groeiend oeuvre van het bureau bestaat uit gebouwen die zeer verfijnd zijn en die zijn gemaakt met een sterk gevoel voor locatie en sfeer. Nu architecten worden uitgedaagd de toegevoegde waarde van hun werk te verduidelijken, is Office Winhov inspirerend voor een nieuwe generatie ontwerpers.

Office Winhov onderscheiden met ARC16 Oeuvre Award
DL_WinHov 06 001

Office Winhov maakt deel uit van een generatie die is te beschouwen als de opvolger van de beroemde Superdutch architectuur uit de jaren 90. Ze onderscheidt zich door een geringere nadruk op spectaculaire en iconische gebouwen, en door een zoektocht naar gebouwen die verfijnd zijn en gemaakt worden met een groot gevoel voor de locatie en de atmosfeer ervan. Office Winhov behoort in de ogen van de jury tot de meest uitgesproken exponent van deze generatie.

 
W hotel, foto: Stefan Müller

Joost Hovenier is met Jan Peter Wingender de geestelijke vader van deze benadering. Met de toekenning van de ARC16 oeuvreprijs wil de jury ook deze dit jaar onverwacht overleden architect eren. De jury onderkent dat de nalatenschap van Joost voor het bureau en de Nederlandse architectuur blijvend is.

Office Winhov (voorheen Wingender Hovenier architecten) is een Amsterdamse architectenbureau dat in 1995 is opgericht door Joost Hovenier (1963-2016) en Jan Peter Wingender (1965). Vanaf 2010 is Uri Gilad (1977) als partner aan het bureau verbonden. Het bureau werkt aan projecten op het gebied van woningbouw, utilitaire gebouwen en transformatie in Nederland en daarbuiten.

 
De Loodsen, foto: Stefan Müller

Kruispunt

De jury merkt op dat de Nederlandse architectuur op een bijzonder punt in haar geschiedenis is aanbeland. Aan de ene kant viert ze de grote successen van haar iconische gebouwen en projecten die tot ver over de landsgrenzen de aandacht van het grote publiek weten te trekken en vast te houden. Aan de andere kant lijkt architectuur te zijn verdwenen uit het grootste deel van de gebouwde omgeving. De jury van de ARC16 Oeuvre merkt dit aan als een verontrustende ontwikkeling.

Architectuur lijkt op een kruispunt te staan en kan niet meer wegduiken voor de vraag ‘wat te doen’. De opdrachtverlening in Nederland is sterk veranderd en werkt in het voordeel van de grote bureaus die met hun structuur, organisatie en omvang de bouwindustrie prima kunnen bedienen. Op hetzelfde moment is een kleine en selecte groep architecten actief tot ver over de Nederlandse grenzen.

Het bouwen aan de alledaagse omgeving en de stad is zwaar onder druk komen te staan. De architectuur speelt hierin geen vanzelfsprekende rol meer. Sterker nog, een groot deel van de gebouwde omgeving lijkt tot stand te komen zonder architectuur. Architecten worden constant uitgedaagd aan te tonen wat hun toegevoegde waarde is. De jury is van mening dat Office Winhov dat op een manier doet die de weg kan wijzen aan een nieuwe generatie architecten.

 
Galenkop, foto: Stefan Müller

Samenstelling jury

De jury van de ARC16 Oeuvre Award bestaat dit jaar uit Jan Willem van de Groep (voorzitter, oprichter ARXlabs, Factor Zero Challenge the Future), Reimar von Meding (directeur KAW), Meindert Smallenbroek (directeur Energie Omgeving, Ministerie Economische Zaken) en Harm Tilman (secretaris, hoofdredacteur de Architect).

Eerdere winnaars

De ARC16 Oeuvre Award wordt jaarlijks toegekend aan een architect of instelling die een vakmatige bijdrage levert aan het verbeteren van de kwaliteit van de gebouwde omgeving. De prijs is een initiatief van de redactie van de Architect. Ze wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren Michael van Gessel, Riek Bakker, Thomas Rau en Maarten Kloos.

Reageer op dit artikel