nieuws

Nominaties ARC16 Architectuur Award bekend

Architectuur

Van Dongen-Koschuch, BureauVanEig, KAAN Architects en Neutelings Riedijk Architecten zijn genomineerd voor de ARC16 Architectuur Award. Dat heeft de jury, onder leiding van Marlies Rohmer, bekend gemaakt. De Award wordt toegekend aan recent gerealiseerde projecten die hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op innovatieve wijze combineren met een verrassende architectuur. Op 17 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Kurhaus te Scheveningen.

Nominaties ARC16 Architectuur Award bekend

De vier genomineerde projecten zijn geselecteerd uit 111 inzendingen. Door de jury is eerst een long list gemaakt die vervolgens is teruggebracht tot een shortlist met tien projecten. Uiteindelijk nomineerde de jury vier projecten, te weten ’t Melkhuisje in Haarlem, Schouwburg de Kampanje in Den Helder, de Hoge Raad der Nederlanden in Den Haag en het Stadhuiskwartier Deventer.

 Theater De Kampanje, nominatie ARC16 Architectuur Award Schouwburg ‘De Kampanje’ door Van Dongen-Koschuch

Schouwburg ‘De Kampanje’ door Van Dongen-Koschuch

In Den Helder transformeerde Van Dongen-Koschuch een voormalige Rijkswerf tot schouwburg ‘De Kampanje’. Bij deze verbouwing lieten de ontwerpers zich leiden door de identiteit en het karakter van de gebouwen, het samenspel van structuren, artefacten, openbare ruimte, dokken en water alsmede de situering van het ensemble. Het hart van de Schouwburg is een grote, transparante en glazen theaterzaal die sterk contrasteert met het introverte karakter van het monument. Zien en gezien worden is een leidend thema, geheel in de traditie van het theater waarin het sociale aspect net zo belangrijk is als de voorstelling zelf. Het ensemble is zo georganiseerd dat het een voorheen onontgonnen gebied aan de rand van de stad een impuls kan geven.

 Melkhuisje door MarjoleinvanEig
Het Melkhuisje door BureauVanEig

Het Melkhuisje door BureauVanEig

Het Melkhuisje is een brugwachtershuisje in het centrum van Haarlem. De architect BureauVanEig baseerde zich op het archetype van het ‘huis’ en maakte aan de ene kant een groot overstek tegen de zon en ontwierp aan de andere kant een ‘buik’ met de transformatorruimte op de begane grond. Het pand toont vanaf alle kanten een ander gezicht. Het is gemetseld in baksteen en daarmee een onlosmakelijk onderdeel van de stad, de kades en de huizen. De brugwachter zit in een splitlevel-ruimte, onder het schuine dak en met een weids uitzicht op het Spaarne. De inrichting is flexibel; er is ook een vakantiehuisje van te maken.

Stadhuiskwartier Deventer Genomineerd voor ARC16 Architectuur Award
Stadhuiskwartier Deventer

Stadhuiskwartier Deventer door Neutelings Riedijk Architecten

In het Stadhuiskwartier verenigt Neutelings Riedijk Architecten het oude historische stadhuis met het nieuwe stadskantoor van Deventer. Het ontwerp sluit aan bij het aanwezige stelsel van met elkaar verbonden tuinen en binnenpleinen. Het stadhuiskwartier is een openbaar gebouw en biedt plaats aan het bestuur van de stad en alle gemeentelijke diensten. Het is georganiseerd rond twee nieuw ontworpen binnenhoven, terwijl een rondgang op de eerste verdieping de historische delen verbindt met het voorgebouw. De nieuwe gebouwen zijn door hun gevelcompositie vanzelfsprekend in de historische omgeving ingepast. Middels een kunstproject van Loes ten Anscher zijn de vingerafdrukken van 2.264 inwoners van Deventer geïntegreerd in het complex.

De Hoge Raad Den Haag genomineerd voor de ARC16 Architectuur Award
Hoge Raad der Nederlanden door Kaan Architects

Hoge Raad der Nederlanden door Kaan Architects

In het gebouw van de Hoge Raad der Nederlanden in Den Haag is door Kaan Architects de tweeledigheid van het werk van de hoogste rechter tot verbeelding gebracht. De bewaking van de gerechtigheid en de eenheid van het recht brengt met zich mee dat over banale, alledaagse zaken uitgewogen uitspraken worden gedaan. Tegen de entreehal die uit een groot blok gezaagd lijkt, zijn over twee verdiepingen volledig glazen puien geplaatst, over de volle lengte van het gebouw, ruim honderd meter lang. Onder de majestueuze platanen op de Korte Voorhout vormen zes levensgrote beelden van Nederlandse rechtsgeleerden een indrukwekkend voorportaal. In het interieur is de bovenbouw met werkvertrekken, bibliotheek en restaurant gescheiden van de sokkel. Nuchtere functionaliteit en dieper liggende waardigheid, het praktische en statige gaan zo gelijk op met elkaar.

Samenstelling jury

De jury van de ARC16 Architectuur Award bestaat dit jaar uit Marlies Rohmer (Architectenbureau Marlies Rohmer, voorzitter), Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven), Sereh Mandias (De Dépendance), Fransje Sprunken (VORM) en Harm Tilman (de Architect, secretaris).

ARC16 Architectuur

De ARC16 Architectuur Award wordt toegekend aan recent gerealiseerde projecten die hoge pres-taties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op innovatieve wijze combineren met een verrassende architectuur. Doel van de prijs is duurzaamheid te promoten als integraal onderdeel van het ontwerp. De prijs wordt dit jaar voor de vierde maal uitgereikt. Eerdere winnaars waren de TR Residence door Vincent van Duysen, de Cono Kaasmakerij door Bastiaan Jongerius Architecten, Villa Kogelhof door Paul de Ruiter en Proyecto Roble door Équipe voor Architectuur en Urbanisme.

Prijsuitreiking

De winnaar van de ARC16 Architectuur Award wordt op 17 november 2016 bekend gemaakt tijdens de ARC16 Award Show in het Kurhaus te Scheveningen. Meer informatie

De ARC16 Architectuur Award is een initiatief van Gira en de Architect

 

 

 

 

Reageer op dit artikel