nieuws

ARC16 Detail nominaties bekend gemaakt

Architectuur

2DVW Architecten, sculp[IT]architecten, Team V Architectuur, en Wiegerinck zijn genomineerd voor de ARC16 Detail Award. Dat maakte de jury, onder leiding van Hans van Heeswijk, bekend. De Award wordt toegekend aan architectonisch uitdagende, reeds voltooide projecten in Nederland en Vlaanderen die zich onderscheiden door innovatieve details binnen een samenhangend totaal concept. Op 17 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking van de ARC Awards in het Kurhaus te Scheveningen.

ARC16 Detail nominaties bekend gemaakt

De jury is unaniem enthousiast over de kwaliteit van de vier genomineerde projecten. Dit zijn het nieuwe hoofdkantoor van Deca Packaging Group, woonhuis Betonnen Poëzie, de renovatie van het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht, en incubator en bedrijfsverzamelgebouw Plus Ultra op de campus in Wageningen.

Nominatie ARC16 Detail Award_Deca
Deca gebouw door 2DVW Architecten – © Klaas Verdru

Hoofdkantoor van Deca Packaging Group

2DVW Architecten ontwierp samen met Deca een gebouw uit één stuk waar alle bedrijfsonderdelen van de groep geïntegreerd worden. Het presenteert zich als één robuust volume. De verschillende functies worden gerepresenteerd door aberraties aan het basisvolume. De gevelbekleding speelt daarin een cruciale rol: door de variatie in het formaat van de gevelbekleding wordt de schaal van de verschillende gevels genuanceerd. Het beeld verandert mee met de stand van de zon en wijzigt dus afhankelijk van het tijdstip. De gevel is samengesteld uit 3 verschillende geplooide stalen gevelprofielen. Door de puntprofielen van verschillende hoeken te voorzien, ontstaat een spel van licht: hoewel het volledige gebouw dezelfde kleur heeft, wordt toch een gevarieerd gevelbeeld verkregen.

Sculp It Nominatie ARC16 Detail Award
Betonnen poezie door sculp[IT]architecten © Luc Roymans

Woonhuis Betonnen Poëzie

sculp[IT]architecten heeft een woning ontworpen als ‘binnen- en buitenruimtes rond een as’ zodat er intense relatie is tussen de natuur en het interieur. Het gebouw is een speelse combinatie van volumes met verschillende hoogtes. De architecten hebben bewust gekozen voor plankenbekist prefabbeton als gevelmateriaal. Het project is sterk gedetailleerd zodat er een verfijning en subtiliteit ontstaat: het glas is ‘koud’ geplaatst waardoor er bijna geen waarneembare grens is tussen binnen en buiten. In contrast hiermee worden de opengaande elementen in het houtwerk geaccentueerd.

ARR door Team V Architectuur Nominatie ARC16 Architectuur
Hoofdkantoor a.s.r. door Team V Architectuur – © Jannes Linders

Renovatie hoofdkantoor a.s.r.

Team V Architectuur heeft het bestaande hoofdkantoor van a.s.r. volledig gestript en voorzien van een nieuwe ‘zaagtandgevel’. Hierdoor krijgt het jaren-zeventiggebouw veel meer daglicht binnen en wordt het energieverbruik verminderd. De schuine lijnen van de gevel zijn doorgezet in het interieurontwerp. Wat het gevelontwerp technisch bijzonder maakt, is dat het een dubbele klimaatgevel betreft waarbij de spouwventilatie per verdieping wordt geregeld. Net als bij een ‘gewone’ dubbele klimaatgevel wordt de warme lucht in de zomer door middel van ventilatie afgevoerd, terwijl de spouw in de winter fungeert als isolerende luchtbuffer.

Plus Ultra genomineerd ARC16 Detail Award
Plus Ultra door Wiegerinck

Incubator en bedrijfsverzamelgebouw Plus Ultra op de campus in Wageningen

Plus Ultra biedt onderdak aan kantoren, laboratoria, (deels) multipurpose technohallen en diverse ontmoetingsruimten. Het ruimtelijk ontwerp richt zich op synergie, ontmoeting, samenwerking en open innovatie. Openheid, transparantie en zichtbaarheid spelen een cruciale rol. Om dit te bereiken gaf Wiegerinck het gebouw een centraal atrium: het kloppende hart. Hier spiraalt een ranke houten trap van atriumgevel naar atriumgevel omhoog. Ranke houten lamellenschermen beperken de directe zoninval in het gebouw en verlagen zo de koellast op een natuurlijke manier. De oost- en westgevel zijn voorzien van verticale houten schermen loodrecht op de ramen. Deze beperken de opwarming door de laagstaande zon in de ochtend en avond. Op de zuidgevel zijn de schermen in verband met de hoogstaande zon met hetzelfde doel juist als luifels vormgegeven. De noordgevel is wegens het ontbreken van zonbelasting en een optimaal contact met het campusterrein vlakker uitgevoerd.

Samenstelling jury

De jury van de ARC16 Detail Award bestaat dit jaar uit Hans van Heeswijk (Hans van Heeswijk architecten, voorzitter), Marijn Schenk (NEXT architects), Anne van der Sluis (Van Rossum Raadgevende Ingenieurs), George Henkens (Aronsohn Raadgevende Ingenieurs) en Maartje Henket (ABT Ingenieurs in bouwtechniek, secretaris).

ARC16 Detail Award

De ARC16 Detail Award wordt uitgereikt aan een in Nederland of België gerealiseerd project dat zich onderscheidt door een geslaagde synthese van gebruik, techniek en esthetiek. Het doel van de prijs is het maatschappelijke belang van architectuur te belichten, de rol van architectuur in het publieke leven te versterken en de contacten tussen architecten, toeleveranciers en opdrachtgevers te stimuleren. De ARC Detail Award wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Vorig jaar won de Vleermuisbrug in Monster door NEXT Architects.

Prijsuitreiking

De winnaar van de ARC16 Detail Award wordt op 17 november 2016 bekend gemaakt tijdens de ARC16 Award Show in het Kurhaus te Scheveningen.

De ARC16 Detail Award is een initiatief van Kubus en de Architect

 

 

 

Reageer op dit artikel