nieuws

Nieuwe redactie Jaarboek Architectuur

Architectuur

Het Jaarboek Architectuur in Nederland heeft een nieuwe redactie. Kirsten Hannema (hoofdredactie), Robert-Jan de Kort en Lara Schrijver gaan de 30e editie van de nai010-uitgave maken.

Nieuwe redactie Jaarboek Architectuur

‘Ondanks dat deze redactie relatief jong is, verenigt ze ervaring in de architectuurpraktijk, journalistieke brille en academische reflectie op een heel hoog niveau. Ik ben ontzettend blij dat we voor de vertrekkende redactie zo’n mooie opvolging hebben gevonden’ aldus directeur Eelco van Welie.

Kirsten Hannema werkt als freelance architectuurcriticus voor de Volkskrant en vakbladen als ArchitectuurNL, AWM, MARK en Museumtijdschrift. Na haar opleiding Bouwkunde aan de TU Delft begon zij haar loopbaan als architect. In 2005 maakte ze de overstap naar het schrijven, als redacteur voor het tijdschrift A10 new European Architecture, waar ze tot 2012 werkte en ook de A10 jaarboeken maakte. Ze was jurylid voor de Jonge Maaskantprijs, de ARC Award, jurysecretaris voor BNA Beste Gebouw van het Jaar en redactielid voor het Jaarboek Architectuur 2015-2016. Sinds 2016 geeft ze als gastdocent lezingen aan de TU Delft en lessen in tekstanalyse aan de Amsterdamse Academie voor Bouwkunst.

Robert-Jan de Kort is architect en medeoprichter van het architectenbureau De Kort Van Schaik. Gedreven door een journalistieke interesse in zijn vakgebied schrijft hij al tien jaar in verscheidene media over architectuur. Hij schreef voor ArchiNed, AWM, S&RO, het Dutch Design Jaarboek en de publicatie van de Prix de Rome Architectuur 2014. Tevens was hij van 2010 tot en met 2016 jurysecretaris van de Hedy d’Anconaprijs voor excellente zorgarchitectuur en mede-auteur van de begeleidende publicaties. In 2013 initieerde De Kort, samen met zijn compagnon Sander van Schaik, het internationale lezingenpodium ‘TALKS about architecture’.

Lara Schrijver is Hoogleraar Architectuurtheorie aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Van 2013-2014 was zij tevens DAAD gastprofessor aan de Dessau Institute of Architecture. Haar onderzoek is gericht op de architectuur van de twintigste eeuw en de theorieën die eraan ten grondslag liggen. Haar teksten zijn gepubliceerd in onder andere de Journal of Architecture, OASE, Harvard Design Magazine en Volume. Haar boek Radical Games (2009) werd genomineerd voor de 2011 CICA Bruno Zevi Book Award. Samen met Caroline Voet, Katrien Vandermarliere en Sofie De Caigny stelde zij in 2016 het boek Autonomous Architecture in Flanders samen.

Het Jaarboek Architectuur in Nederland geeft een overzicht van de opmerkelijkste projecten die in het voorbije jaar zijn opgeleverd. In de komende, 30e editie, ook de belangrijkste ontwikkelingen en trends die de productie en vormgeving van de Nederlandse architectuur beïnvloeden. Daarnaast is er een overzicht van de belangrijkste prijzen, prijsvragen, tentoonstellingen en publicaties van het afgelopen jaar.

Architectuur in Nederland. Jaarboek 2015/17. Redactie: Kirsten Hannema, Robert-Jan de Kort, Lara Schrijver, € 39,50, verschijnt in april 2017, Engels/Nederlands, paperback, 184 pagina’s, design: Joseph Plateau. Uitgever: nai010 uitgevers.

Reageer op dit artikel