nieuws

Aanbestedingen kosten architect en opdrachtgever miljoenen

Architectuur

Aanbestedingsprocedures voor ontwerpopdrachten kosten architecten én opdrachtgevers miljoenen euro’s. Niet alleen de architecten moeten in de buidel tasten tijdens een aanbestedingsprocedure. Ook de opdrachtgevers zien de uren en kosten toenemen door de vele inschrijvingen.

Aanbestedingen kosten architect en opdrachtgever miljoenen

Tekst: Thomas van Belzen/alround verslaggever Cobouw

“Of architecten Europese aanbestedingen boycotten? Ik heb het druk zat”, reageert Arjan Monshouwer op de waarschuwing van de BNA, de branchevereniging voor architecten. Monshouwer stelt aanbestedingen op voor gemeenten zoals Rotterdam en Alblasserdam.

“Sterker nog. Onlangs maakte ik weer mee dat er tientallen architecten waren voor één opdracht. Het betrof het ontwerp van een multifunctioneel schoolgebouw in Rotterdam. Een opdracht met een bouwbudget van 18 miljoen euro. “57 bureaus dienden een aanvraag tot deelneming in.”

400.000 euro in rook op

Het is geen uitzondering, maakt hij duidelijk. “Zevenenvijftig valt nog mee. Soms zijn er meer dan tachtig gegadigden voor een opdracht”, verklaren meerdere bronnen. Wat kost dat wel niet?

“De meeste bureaus hebben hun referenties en zo wel paraat”, nuanceert Monshouwer. “Maar je kunt spreken van kapitaalvernietiging. De kans dat je een opdracht binnenhaalt is vaak klein. Ik kan me wel voorstellen dat je daar als architect moedeloos van wordt. Maar opdrachtgevers vragen niet voor niets om specifieke competenties. Anders kun je helemaal geen onderscheid meer maken en verzand je in een loterij. Daar hebben architecten helemaal een hekel aan.”

Helemaal waar, erkennen architecten. Maar onderschat de kosten niet, voegen ze daaraan toe. Opdrachtgevers gooien volgens hen zoveel informatie over de schutting dat ze zelfs voor de voorselectie zomaar 40 uur kwijt zijn. Per deelnemer. “Om nog maar te zwijgen over de 5 architecten die overblijven en allemaal ook nog eens 400 uur spenderen aan een ontwerp.”

De rekensom is snel gemaakt. Als deze schattingen kloppen dan staat het Rotterdamse geval gelijk aan 4280 uur rekenwerk, waarvan verreweg de meeste uren in prullenbakken belanden. Omgerekend in euro’s kom je uit op totale kosten van 385.200 euro, uitgaande van 90 euro per uur. Weeg dat eens af tegen het honorarium van 300.000 euro hooguit 400.000 euro.  

Vijftig pardonbrieven

“Vergeet ook niet de kosten die opdrachtgevers hiervoor maken”, vult Monshouwer aan. Want voordat er vijf partijen overblijven die in de latere gunningsfase een serieuze kans maken op de opdracht, moet er eerst afscheid worden genomen van de verliezers.”

Architecten ‘afpoeieren’ lijkt simpeler dan het is. De afgevallen kandidaten hebben namelijk allemaal recht op een brief waarin gemotiveerd staat waarom zij niet voor de opdracht in aanmerking komen. En dat gaat niet van bedankt en tot ziens.

Monshouwer: “De afwijzing moet per bureau goed zijn onderbouwd. Laatst duurde het drie weken voor de beoordelingscommissie de afwijzingsbrieven gereed had. Wat denk je dat dat kost?”

Lees verder op Cobouw.nl

 

 

Reageer op dit artikel