nieuws

Rio 2016: Handbalarena door Studio Lopes, Santos & Ferreira Gomes en AndArchitects

Architectuur

De handbalarena die wordt gebruikt tijdens de Spelen in Rio (5-21 augustus) wordt na gebruik afgebroken en hergebruikt voor de bouw van vier scholen verspreid over de stad. Studio Lopes, Santos & Ferreira Gomes werkte voor het ontwerp samen met AndArchitects uit het Verenigd Koninkrijk voor de hal waarin 12.000 zitplaatsen beschikbaar zijn.

Rio 2016: Handbalarena door Studio Lopes, Santos & Ferreira Gomes en AndArchitects

Het doosvormige stadion is omhuld door houten horizontale regenschermen die zijn voorzien van (brievenbus) openingen. De gevel reikt niet tot aan de grond waarmee de betonnen hellingen en trappen die naar de zaal leiden in het zicht blijven. Binnen zijn de stoelen gekleurd in de kleuren van de Spelen, groen, geel, oranje en rood. 

 Handbal Arena OS Rio 2016

Handbal Arena OS Rio 2016

Na de Paralympische Spelen in september (7-18) wordt de hal afgebroken en gaat het ruimte bieden aan 2000 schoolkinderen. De basiselementen worden gebruikt voor vier gemeentescholen waarvan drie in Barra da Tijuca en een in Maracanã.

 Handbal Arena OS Rio 2016

Handbal Arena OS Rio 2016

Volgens AndArchitects was de opdracht om ‘iets te bouwen dat bijdraagt aan de stad, ook na de Olympische Spelen. Met behulp van de innovatieve techniek, genaamd  ‘nomadische architectuur’ waarmee we een tijdelijke constructie kunnen veranderen in een bijvende erfenis. Vooral de regenschermen en de buitengelegen opgang zijn herkenbare items in de architectuur van de nieuwe scholen.’

De arena en scholen zijn tegelijkertijd ontworpen waarin zo min mogelijk restmateriaal overblijft. Modulaire panelen zijn gebruikt voor de opbouw van de gevels, vloeren en het dak zodat zij gemakkelijk elders gebruikt kunnen worden.

 Handbal Arena OS Rio 2016 

 Handbal Arena OS Rio 2016 

Rio 2016

De Olympische Spelen, start 5 augustus, zijn verdeeld over twee belangrijke locatie. Het Aecom-Waterfront met het Barra Park en het westelijk gelegen Deodoro. Veel van de locaties zijn tijdelijk of worden hergebruikt. Het atletiek-evenement wordt afgewerkt in het gerenoveerde Engenhao Stadium, het schieten gebeurt in het houten/betonnen complex van BCMF Arquitetos. Het golftoernooi vindt plaats op de regenwateropvang door Rua Arquitetos.

Lees meer in het Sportdossier over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Reageer op dit artikel