nieuws

Nominaties Stirling Prize 2016

Architectuur

Het Royal Institute of British Architects heeft de nominaties bekend gemaakt voor de Stirling Prize 2016. Voor de prijs, die wordt uitgereikt aan een gebouw dat het afgelopen jaar de grootste bijdrage heeft geleverd aan de Britse architectuur, dingen zes projecten mee.

Nominaties Stirling Prize 2016

 

Genomineerd zijn:

Blavatnik School of Government, Herzog & de Meuron. Foto Iwan Baan

– Blavatnik School of Government door Herzog de Meuron. Foto Iwan Baan

City of Glasgow College, Reiach Hall. Foto: Edmund Sumner

– City of Clasgow College door Michael Laird Architects en Reiach and Hall Architects. Foto Edmund Sumner

Newport Street Gallery door Caruso St John. Foto Hélène Binet

– Newport Street Gallerij door Caruso St John Architects. Foto Hélène Binet

 Nominatie Stirling Prize 2016 Outhouse, Loyn & Co Architect. Foto Charles Hosea

– Outhouse door Loyn Co Architects. Foto: Foto Charles Hosea

Nominatie Stirling Prize 2016, Trafalg Place door dRMM Architects

– Trafalgar Place door dRMM Architect

Nominatie Stirling Prize 2016, Weston Libray door Wilkonson Eyre. Foto James Brittain

– Weston Library door WilkinsonEyre. Foto James Brittain

De helft van de genomineerden, zo schrijft dezeen.com, betreft schoolgebouwen waarvan twee dezelfde opdrachtgever hebben: de Universiteit van Oxford. Twee projecten betreffen woningen en een kunstgalerij. 

Volgens Jane Duncan, voorzitter van de RIBA, tonen de genomineerden aan dat een goed ontworpen gebouw bijdraagt aan het welbevinden van mensen. De projecten op de lijst zijn fantastische toevoegingen aan hun individuele locatie, een openbare straat, een oever van de rivier, een transformatie van een landgoed, een historisch stadscentrum en een verborgen plek op het platteland.’ Voor mezelf, zo schrijft zij, reflecteren de projecten de architectuur in het Verenigd Koninkrijk, een mix van experimentele en artistieke visie en daarbij horende visie om het leven van de gebruikers zoveel mogelijk te verrijken.’

Wilkinson Eyre heeft de prijs twee keer eerder gewonnen, voor het Magna Centre in Yorkshire en de Gateshead Millennium Bridge. Herzog de Meuron won de prijs eerder voor het Laban Dance Centre. Caruso St John en dRMM zijn eerder genomineerd maar wonnen de prijs nooit. Loyn Co is de enige nieuwkomer op de lijst. Het is de eerste keer in het 15-jarig bestaan van het bureau dat zij met een woning zijn genomineerd. Helaas is het Home Arts Centre van Mecanoo niet geselecteerd voor de Stirling Prize.

 

De winnaar wordt op 6 oktober bekend gemaakt. 

 

Reageer op dit artikel