nieuws

Le Corbusier met zeventien ontwerpen op erfgoedlijst

Architectuur

Unesco heeft zondag tijdens het congres in Istanbul zeventien bouwwerken van de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier op de werelderfgoedlijst gezet. De meeste van die ontwerpen staan in Frankrijk. De andere in Zwitserland, België, Duitsland, Argentinië, India en Japan.

Le Corbusier met zeventien ontwerpen op erfgoedlijst

De belangrijkste voorbeelden van zijn uitverkoren ideeën, zowel geprezen als verguisd, zijn de ‘Villa Savoy’ (in Poissy), de kapel ‘Notre-Dame-du-Haut’ (Ronchamp), het ‘Complexe du Capitole’ (Chandigarh, India) en het klooster ‘Sainte-Marie-de-la-Tourette’ (Eveux).

Ook het huis ‘Guiette’ in Antwerpen en museum voor westerse kunst in Tokio behoren voortaan tot de gebouwen van groot historisch en cultureel belang.

Le Corbusier werd op 6 oktober 1887 in de Zwitserse plaats La Chaux-de-Fonds geboren als Charles-Édouard Jeanneret-Gris. Belangrijk voor zijn ontwikkeling waren onder anderen de Parijse ‘betonarchitect’ Auguste Perret, de Duitser Peter Behrens, voor wie destijds ook Walter Gropius en Ludwig Mies van der Rohe werkten, en de Franse avant-gardekunstenaars. In 1930 werd hij Frans staatsburger. De befaamde architect, die ook schilderde, overleed op 27 augustus 1965 in Roquebrune-Cap-Martin.

Reageer op dit artikel