nieuws

Twee winnaars Archiprix 2016

Architectuur

Tijdens de dag van de architectuur zijn in het Timmerhuis de winnaars van de Archiprix bekend gemaakt. Twee afstudeerprojecten hebben de eerste prijs gewonnen. De jury constateerde een grote maatschappelijke betrokkenheid bij veel projecten voor zowel binnen- als buitenland. Naast inhoudelijk sterke projecten is de selectie ook altijd een lust voor het oog.

Twee winnaars Archiprix 2016

Eerste prijs

Art  in Context, Katarzyna Nowak, Rotterdamse Academie van Bouwkunst (architectuur)

Uit het juryrapport: “In een goede balans tussen de theorie en het ontwerp wordt een intrigerend museum ontwikkeld met een geheel eigen karakter. Interessant is bovendien dat het ontworpen museum niet alleen een doorsnede toont van de kunstgeschiedenis, maar dat de architectuur van het museum zelf ook een doorsnede van de architectuurgeschiedenis is. Het ontwerp biedt daarmee een heel nieuwe kijk op de typologie van musea. 

Nog een eerste prijs

Pairi Dæza, Milad Pallesh, Academie van Bouwkunst Amsterdam (architectuur)

Uit het juryrapport: “Het realistische plan past in de Nederlandse ontwikkelmarkt. In Amsterdam West kan de gekozen opzet kwetsbaar zijn, maar de ontwerper is zich daar goed van bewust en loopt er niet voor weg. Van het degelijke rapport tot en met de architectonische uitwerking en de prachtige presentatie sluiten alle elementen uit het ontwerp naadloos op elkaar aan. Het plan is een overtuigend voorbeeld van hoe architectuur een rol kan spelen in het samen leven in de stad.”

Derde prijs

Re.Claim, Yuka Yoshida, Academie van Bouwkunst Amsterdam (landschapsarchitectuur)

Uit het juryrapport: “Een moeilijke opgave, maar door middel van een uitgekiende, realistische strategie weet de ontwerpster aannemelijk te maken dat het gestelde doel bereikt kan worden. Ze ontwikkelt daartoe een reeks van kleinschalige elementen die in combinatie met de bestaande betonnen keerwanden toegepast kunnen worden en daarbij tevens bijdragen aan de noodzakelijke versterking van de oevers.[…] De sprekende presentatie en maquette maken inzichtelijk dat de aanpak van de rivieroevers zorgt voor een kwalitatieve impuls waar vervolgens de omringende bebouwing van kan profiteren door de programmering van de plinten daarop aan te passen.”

Eervolle vermeldingen

Naast de winnaars hebben drie projecten een eervolle vermelding gekregen. De tentoonstelling met alle projecten is tot 3 juli gratis te bezichtigen in de passage van het Timmerhuis.

 

Reageer op dit artikel